.

Polecane produkty

175,00 zł


Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l

269,00 zł


Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l

335,00 zł

Francuski koniak

Alk. 40% 

Poj. 0.7l
295,00 zł

Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l
695,00 zł

Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l
355,00 zł


Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l

439,00 zł

Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l
149,00 zł

Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l
135,00 zł


Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l

155,00 zł


Francuski koniak

Alk. 40%

Poj. 0.7l

249,00 zł


Koniak.

Alk. 40%.

Poj. 0,7 l.

330,00 zł

Francuski koniak

Alk. 42%

Poj. 0.7l

Opis:

Koniak – rodzaj alkoholu, którego technologia wytwarzania jest niezmienna od przeszło 300 lat. Zawiera 40-45% alkoholu a nazwa "Cognac" jest zastrzeżona wyłącznie dla trunku pochodzącego z okolic miasteczka o tej samej nazwie w regionie Charente we Francji. Jedynym wyjątkiem jest Koniak Ararat pochodzący z Armeni. Po raz pierwszy nazwa "Cognac" została użyta w 1617 roku kiedy to powstała pierwsza gorzelnia produkująca "eau-de-vie" (wodę życia) a proces wytwarzania został wzbogacony o drugą destylację. Do produkcji koniaku można używać jedynie 3 odmian winogron – najbardziej popularną jednak jest szczep Ugni Blanc (we Włoszech noszący nazwę Trebbiano). Zbiory przypadają na październik a owoce poddawane są zgnieceniu w specjalnych prasach w celu uzyskaniu moszczu. Następnie dochodzi do fermentacji i pierwszej destylacji - powstaje wino o mocy 28% (brouillis), tenże alkohol poddawany jest kolejnej destylacji w wyniku której otrzymujemy destylat o mocy ok 70%. Tak więc z 8l wina uzyskujemy ok 1l "eau-de-vie.
Wg francuskich regulacji prawnych ukończenie destylacji musi zakończyć się przed ostatnim dniem marca, ponieważ wraz ze wzrostem temperatur następuje pogorszenie jakości wina. Proces destylacji przeprowadza się w Alembikach – są to miedziane kotły, ogrzewane ogniem. Kolejnym etapem jest dojrzewanie w beczkach, gdzie drewno użyte do ich produkcji pochodzi z 2 ściśle określonych gatunków dębu pochodzących tylko z jednego regionu. Drzewa użyte do produkcji beczek muszą mieć minimum 100 lat i być zdrowe. Ostatnim etapem wytwarzania tego szlachetnego trunku jest mieszanie destylatów o różnym wieku w celu uzyskania najlepszego efektu.

Ze względu na wiek koniaków, wyróżniamy następującą klasyfikację:
  • V.S. - destylaty w wieku minimum 2 lat

  • V.S.O.P – destylaty dojrzewające przez okres minimum 4 lat

  • X.O. - destylaty o minimum 6 latach spędzonych w beczce

  • Vintage – destylaty rocznikowane, gdzie podana data to rok zabeczkowania najmłodszego destylatu

W naszej ofercie znajdziecie Państwo koniaki takich marek, jak:
- Camus
- Courvoisier
- Dupuy
- Frapin
- Gautier
- Hennessy
- Landy
- Lheraud
- Martell
- Remy Martin
- Delisle
facebook button
Może Cię zainteresuje
0