Serwis przeznaczony dla osób pełnoletnich.
Czy akceptujesz te warunki i masz ukończone 18 lat ?

Whiskey amerykańska/Bourbon

Whiskey amerykańska - produkowana wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewająca w nowych dębowych beczkach przez najmniej dwa lata. Dzieli się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Oh...
Whiskey amerykańska - produkowana wyłącznie w Stanach Zjednoczonych, zarówno z kukurydzy, jak i żyta, pszenicy oraz jęczmiennego słodu, dojrzewająca w nowych dębowych beczkach przez najmniej dwa lata. Dzieli się na burbony (produkowane w hrabstwie Bourbon w stanie Kentucky), Tennessee Whiskey (Tennessee), oraz pomniejsze regiony (New Orleans, Ohio, Pennsylvania).Whiskey przybyła do stanów wraz z osadnikami z Europy, głównie ze Szkotami i Irlandczykami. Ze względu jednak na warunki naturalne panujące na amerykańskim kontynencie, wytwarzana tam whisky siłą rzeczy musiała znacznie różnić się od tej europejskiej – tutejsza whiskey wytwarzana jest głównie z kukurydzy, z której przygotowuje się zacier fermentowany następnie na specjalistycznych drożdżach gorzelniczych zwanych drożdżami whisky do zacierów zbożowych.
Whiskey amerykańską dzielimy na dwie główne kategorie:
Tennessee -  najsłynniejszą marką tego regionu jest doskonale wszystkim znany Jack Daniel`s. Przed napełnieniem beczek świeżą whiskey, poddaje się ją procesowi oczyszczania przez warstwę węgla drzewnego przygotowanego z drzewa klonowego. Trwa on około 10 dni i to właśnie w ten sposób Tennessee Whiskey uzyskuje tak charakterystyczny aromat, którego nie da się właściwie pomylić z niczym innym.
Kentucky - stąd pochodzi 95% światowej produkcji bourbona - amerykańskiej whiskey, produkowanej z kukurydzy i innych zbóż (żyto, słodowany jęczmień) i... słodkiej, miękkiej wody z Kentucky. Mówi się, że woda ta daje światu szybkie konie, piękne kobiety i wspaniały bourbon. Środkowa część Kentucky spoczywa na pokładach wapnia, który wyciąga z wody niemal całe żelazo nadając jej niebywałą miękkość. Wymagana zawartość kukurydzy to min. 51% (najczęściej ok. 70%). Burbon, produkowany od XVIII wieku, jest leżakowany w świeżych, zwęglonych od środka beczkach dębowych, przez minimum dwa lata. Jednak jeśli trunek dojrzewał w beczce mniej niż 4 lata - musi posiadać informacje o długości jego leżakowania. Wszystko to nadaje mu charakterystyczny smak. Bardstown w stanie Kentucky nazywany jest „światową stolicą burbona”. We wrześniu odbywa się tam doroczna impreza Bourbon Festival.
Obecnie coraz większą popularność zdobywaja whiskey typu single malt pochodzące z okolic miasta Seattle.


Mniej
Więcej
Wyświetla 1 - 26 z 121 produktów

Filtruj według:

Pojemność
Wiek dojrzewania alkoholu
Zaawansowane
Akceptuję

Strona używa plików cookies