Wyjątkowy blend będący kompozycją blisko 100-u różnych whisky: single malt z Miyagikyo i Yoichi oraz grain whisky produkowanej z kukurydzy.
Whisky dojrzewała głównie w beczkach po bourbonie, a także w beczkach sherry butt, świeżych beczkach z amerykańskiego dębu i refill hogshead.
Po zmieszaniu whisky na okres 3-6 miesięcy trafiła do beczek ponownego użycia.
Nikka from the barrel została stworzona aby pokazać bogactwo aromatów i smaków, które daje beczka, w tym celu butelkowana jest też z wyższą mocą 51,4%.
Zapach: Aromaty owocowe i kwiatowe z nutami dymu i torfu. Wyczuwalne rodzynki i winogrona. Pełny aromatów lilii, moreli, goździków i skóry.
Smak: Lekko pikantna, nuty dębu, wanilii i pomarańczy. Potężny, z wyraźnie wyczuwalnymi nutami przypraw, dojrzałych brzoskwiń i karmelizowanych jabłek. Wiśnie w czekoladzie.
Finisz: Długi, złożony i rozgrzewający. Pełen akcenów dojrzałych śliwek i brzoskwiń, dębiny i wanilii.
- Zwycięzca kategorii „Najlepsza japońska mieszana whisky” podczas „The World Whisky Awards 2007”
