

Szkocka blended grain whisky.
Miejsce gorzelni: Perth.
Alk. 40%.
Poj. 1 l.
Narodziny marki przypadają na rok 1896, w Perth, w Szkocji. Jej twórcą był Matthew Gloag, który nazwał swoją whisky na cześć najpopularniejszego szkockiego dzikiego ptaka, czyli czerwonej kuropatwy „Red Grouse”. W 1905 roku marka staje się „Famous” – whisky Matthews'a stała się tak popularna, że zaczęto ją nazywać „Tą Słynną Grouse”.
Przeznaczona do picia na zimno, prosto z zamrażarki.
Pita w temperaturze pokojowej ma lekko metaliczny zapach, z rozwijającymi się aromatami wanilii, imbiru i brzoskwini. Smak przyjemny, z nutami zbożowymi oraz akcentami świeżych owoców, które utrzymują się na finiszu średniej długości.
Pita na zimno, wprost z zamrażarki jest bardziej oleista, i choć niektóre z cech smaku i aromatu zostaja przytłumione, pojawiają się całkowicie nowe akcenty, a mianowicie przyjemna korzenność oraz wanilia.
Jest to z pewnością whisky łatwa do picia, doskonała również jako baza koktajlowa.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów