Nowa linia to efekt wielu eksperymentów przeprowadzonych przez zespół blenderów Johnnie Walker, kierowany przez światowej sławy master blendera marki – Jima Beveridge’a. W ich pracy nad nową linią marki Johnnie Walker, a zarazem nowym produktem kluczowym było zrozumienie i dopracowanie nieodkrytych dla whisky smaków. Efekt końcowy? Głębia i niejednoznaczny smak whisky szkockiej oraz łagodność i lekkość burbona – to właśnie Johnnie Walker Blenders’ Batch Red Rye Finish.
Trunek to blend składający się z czterech precyzyjnie wyselekcjonowanych i połączonych whisky. Znajdziecie w nim słodową whisky z Cardhu, intensywnie owocową i kremowo-waniliową nutę z Port Dundas. Pod koniec procesu dojrzewania blend leżakował 6 miesięcy w beczkach po Burbonie. Dzięki temu nowa whisky Johnnie Walker Blenders’ Batch Red Rye Finish jest głęboka, gładka, łagodna w smaku - szkocka whisky z wyraźnymi nutami korzennymi.
Zapach: Karmelizowane jabłka, przyprawy korzenne i migdały.
Smak: Miód, owies, suszone przyprawy i orzeźwiająca skórka pomarańczowa.
Finisz: Nieco ostry ale zrównoważony nutami czekolady i owoców.