Amerykańskie whisky powstało przy ogromnym udziale imigrantów z Europy. To dzięki nim powstały takie odmiany trunku jak burbon czy Tennessee Whiskey. Dziś pochylimy się nad pierwszym z nich. Jak doszło do tego, że bourbon jest obecnie jednym z najbardziej znanych whisky na świecie?

Bourbon – jak to wszystko się zaczęło?

Początki amerykańskiej whisky wiążą się z końcówką XVIII wieku. Wtedy to bujnie rozwijała się uprawa kukurydzy. Amerykański rząd zachęcał wówczas finansowo do przenoszenia się na zachód i uprawy tego zboża. Napływający z Europy imigranci przywieźli ze sobą receptury whisky i zaczęli ją wytwarzać. Musieli jednak dostosować przepis do panujących warunków naturalnych. Dlatego zaczęto wykorzystywać nadmiar kukurydzy do produkcji nowej wersji whisky. Tak właśnie powstał bourbon – trunek słodszy od tego, który znany był ze szkockich destylarni.

Bourbon – jakie warunki musi spełnić trunek?

Ilość destylarni oraz różnorodność whisky sprawiła, że 4 maja 1964 roku wydano federalne rozporządzenie, które jasno określa standard, jaki musi spełniać każdy bourbon. Zgodnie z nim zacier musi składać się w przynajmniej 51% z kukurydzy. Wielu producentów stosuje jednak mieszanki zawierające aż 70% kukurydzy. Bourbon po destylacji musi zawierać maksymalnie 80% czystego alkoholu. Do jego produkcji mogą zostać wykorzystane wyłącznie naturalne składniki. Bourbon leżakuje w nowych, dębowych beczkach, które są wypalane od środka. W momencie przelewania nie może on mieć mniej niż 62,5% czystego alkoholu. W beczkach bourbon spędza przynajmniej dwa lata.

Bourbon – jakie marki znajdziemy na rynku?

Światową stolicą Bourbonu jest Kentucky. To tu powstaje 95% ogólnej produkcji tego trunku. Na rynku znajdziemy produkty z różnych destylarni. Jedną z marek jest chociażby Jeam Beam. Twórcą tej whisky był Jacob Beam, który pierwszego bourbona wypuścił już w 1795 roku. Jego następcy konsekwentnie rozwijali działalność destylarni, dzięki czemu trunek ten zdobywał coraz większą popularność. Dziś znany jest na całym świecie i dostępny w wielu wariantach. Warto tu chociażby wspomnieć o Jeam Beam Apple oraz Red Stag. Pierwszy z nich jest połączeniem bourbonu i likieru jabłkowego. Red Stag natomiast powstaje z czteroletniego bourbona, do którego dodaje się naturalny aromat wiśni. To sprawia, że trunek ma łagodny i wyjątkowy smak. Inną marką produkującą bourbon jest Wild Turkey. Alkohol ten ma ponad 150-letnią tradycję i powstaje na wzgórzach Wild Turkey Hills. Cechą rozpoznawczą tej whisky jest przynajmniej sześcioletni proces starzenia i zwiększona zawartość procentowa alkoholu.