Niewiele jest trunków, które zostały doprowadzone do takiej perfekcji, jak ma to miejsce w przypadku szkockiej whisky. Single malt whisky cieszy się ogromnym uznaniem na całym świecie. Nic więc dziwnego, że koneserzy chętnie sięgają po limitowane edycje. Co więc warto wiedzieć na temat szkockiej single malt?

Single malt – jak powstaje?

Szkocka single malt powstaje w całości na terenie Szkocji z wody, słodu jęczmiennego i drożdży. Trunek musi leżakować na terenie Szkocji w dębowych beczkach, których objętość nie przekracza 700 litrów. Czas dojrzewania trwa przynajmniej trzy lata. Prawo dopuszcza dodanie karmelu jako barwnika. Szkocka whisky musi zawierać także co najmniej 40% alkoholu.

Produkcję whisky typu single malt można podzielić na kilka kroków. Wyróżniamy tu chociażby słodowanie, suszenie, śrutowanie i zacieranie. Pierwszy z nich polega na namoczeniu jęczmienia, co doprowadzi do jego kiełkowania. Dzięki temu w ziarnach wytwarza się maltoza, która może być później rozłożona przez drożdże. Gdy jej ilość będzie odpowiednia, następuje suszenie ziaren. Ma to na celu powstrzymanie kiełkowania. Szkoci wędzą ziarna w dymie torfowym, co przekłada się na charakterystyczny smak i aromat ich trunków. Po zmieleniu ziaren i stworzeniu zacieru możliwe jest przystąpienie do fermentacji. To na tym etapie dodaje się drożdże. Fermentacja trwa od kilku godzin do nawet trzech dni. Wszystko zależy od charakteru trunku.

Szkocka single malt jest poddawana podwójnej, a czasem i potrójnej destylacji w miedzianych alembikach. Podczas pierwszej destylacji powstaje surówka gorzelnicza, która ma ok. 20% alkoholu. Podczas drugiej destylacji właściwy destylat ma ok. 60-70% alkoholu. To on jest właśnie przelewany do używanych dębowych beczek, w których spędzi przynajmniej najbliższe trzy lata.

Single malt whisky szkocka – jakie warianty są dostępne na rynku?

Na rynku możemy znaleźć rozmaite wersje single malt whisky pochodzące z różnych regionów Szkocji. Zaliczymy do nich chociażby Glenfarclas 105, która powstała w destylarni Ballindalloch w Speyside. Najprawdopodobniej trunek ten leżakował w beczkach po sherry przez okres 8-9 lat. W sprzedaży znajdują się także znacznie starsze trunki. Z tej samej destylarni pochodzi chociażby dwunastoletnia Glenlivet, którą wyróżnia słodki i kremowy zapach oraz owocowy smak. Nie brakuje także whisky single malt, która dojrzewała przez trzydzieści lat. Taka jest właśnie Highland Park 30YO, która przez trzy dekady leżakowała w beczce po hiszpańskim sherry. W jej zapachu są wyczuwalne prażone kasztany, nuty cynamonu i dymu torfowego. Jak widać, szkocka single malt jest bardzo różnorodna. Warto więc poznać bliżej tę odmianę whisky i przekonać się, która z nich jest najbliższa naszym upodobaniom.