Za sukcesem whisky stoi wiele sekretów. Jednym z nich jest proces dojrzewania alkoholu. Destylarnie na całym świecie trzymają whisky w dębowych beczkach przez różny czas. Te najlepsze mogą spędzić w nich nawet 30 lat. Co więc warto jest wiedzieć na temat maturacji whisky?

Jak to jest z wiekiem whisky?

Na sklepowych półkach możemy znaleźć whisky 10-,12-, czy 30-letnie. Są też i takie, które nie mają określonego wieku. Podstawą do ustalenia wieku trunku jest czas, jaki spędził on w beczce. Niektóre gatunki whisky mają co do tego elementu także określone wymogi. W Szkocji na przykład, single malt musi leżakować w dębowych beczkach co najmniej trzy lata. Im proces ten trwa dłużej, tym jakość alkoholu jest wyższa. Wynika to chociażby z faktu, że w beczce zachodzi wiele procesów chemicznych. Trunek m.in. zmienia kolor, smak oraz aromat. Duża w tym zasługa właśnie beczki, w której leżakuje. Najczęściej wybiera się takie, w których wcześniej nalewano sherry, porto, czy burbona. Właśnie tak powstają alkohole o bogatej palecie aromatów i smaków.

Dlaczego dębowe beczki?

Producenci whisky nie bez powodu wybierają beczki wykonane właśnie z tego gatunku drewna. W takim zamknięciu trunek oddycha i przyjmuje określone nuty smakowe i zapachowe. Na całym świecie stosuje się beczki wykonane z różnych odmian tego drewna. Najczęściej jest to amerykański dąb biały. Drewno to jest tańsze od chociażby europejskiego dębu, dlatego jest tak powszechnie stosowane. To właśnie w beczkach wykonanych z takiego drewna leżakują amerykańskie burbony. To jednak nie wszystko. W wielu regionach stosuje się bowiem beczki wykonane z lokalnie dostępnego drewna. I tak destylarnia Mackmyra korzysta z dębu szwedzkiego, a Fuyu – z japońskiego. Wpływ na smak i aromat whisky ma także stopień wypalenia beczki. Te najmniej wypalone nadadzą trunkowi łagodny smak i aromat. Wraz ze wzrostem intensywności wypalania, alkohol nabierze bardziej złożonego smaku, w którym znajdziemy chociażby nuty wanilii i ziół. Beczki o wysokim stopniu wypalenia sprawiają natomiast, że whisky ma charakterystyczny, dymny smak. Jak widać, leżakowanie whisky ma ogromny wpływ na jej ostateczny charakter. Przeglądając różne alkohole warto więc zwrócić uwagę na to, w jaki sposób była przeprowadzona maturacja.