Ameryka to kolejny ważny ośrodek produkcji whisky. Stało się tak dzięki imigrantom z Europy, którzy przywieźli ze sobą recepturę i dostosowali ją do panujących warunków naturalnych. Tak narodziła się zupełnie nowa whiskey, o różnych twarzach. Co warto o nich wiedzieć?

Burbon – dobro narodowe Kentucky

Ta odmiana whiskey jest produkowana w głównej mierze z kukurydzy. Aby alkohol mógł być nazwany burbonem, jej zawartość w zacierze musi wynieść przynajmniej 51%. Najczęściej jest to jednak ok. 70%. Burbon produkuje się w Kentucky od XVIII wieku. Stan ten jest uznawany za światową stolicę tego trunku. To tam właśnie powstaje bowiem 95% światowej produkcji burbonu. W przeciwieństwie do europejskiej whisky burbon leżakuje w nowych, dębowych beczkach, które są dodatkowo opalane od środka. Trunek musi w nich spędzić co najmniej dwa lata. Wówczas może on otrzymać nazwę „Straight Bourbon”. Dodatkowo, burbon leżakujący mniej niż cztery lata, musi mieć na etykiecie informację o tym, jak długo leżakował w beczce. Do najbardziej znanych trunków z Kentucky możemy zaliczyć chociażby Jeam Beam czy Wild Turkey. Alkohole te wyróżnia przede wszystkim bogaty smak, który jest pełen nut karmelu, wanilii, czy miodu. Burbon znany jest na całym świecie, a jego wysoka jakość nie raz była doceniana na cały świecie. Przykładem jest tu chociażby Jim Beam Single Barrel Kentucky Straight Bourbon. Burbon ten zdobył w 2015 roku złoty medal na Beverage Tasting Institute.

Tennessee Whiskey – George Dickel

Każdy, kto słyszy tę nazwę, od razu łączy ją z najlepiej sprzedającą się amerykańską whisky. Mowa tu oczywiście o marce Jack Daniel's. Whiskey ta jest idealnym reprezentantem Tennessee Whiskey, choć nie jedynym. Warto tu bowiem wspomnieć o marce George Dickel. Oba trunki są bardzo zbliżone do burbona, jednak dzięki unikalnemu procesowi filtracji mogą funkcjonować jako odrębny gatunek. Tennessee Whiskey jest bowiem przepuszczana przez trzymetrową warstwę klonowego węgla drzewnego. Proces ten trwa dziesięć dni, ale istotnie wpływa na posmak i barwę alkoholu. George Dickel No.8 jest trunkiem, który w nowych dębowych beczkach spędza od czterech do sześciu lat. W jego smaku możemy znaleźć nuty jabłek i kukurydzy, a także miodu i karmelu.

Tennessee Whiskey – Jack Daniel's

Jack Daniel's natomiast to trunek z historią sięgającą XIX wieku. Jego twórcą jest potomek szkockich imigrantów – Jasper Newton Daniel. Sztuką wytwarzania whisky zajmował się on już od najmłodszych lat. Konkurencja na rynku była jednak bardzo silna. Daniel chciał stworzyć alkohol odmienny od tych dostępnych na rynku. Dzięki tym staraniom w 1887 roku powstał Jack Daniels Old No.7. Whisky ta wciąż jest rozprowadzana w charakterystycznej butelce z czarną etykietą. Szybko zdobyła uznanie na całym świecie, a jej popularność trwa do dziś. Obecnie możemy wybierać pośród licznych odmian tego trunku. Warto zwrócić uwagę chociażby na wersje smakowe. Taką jest np. Jack Daniel's Apple. Trunek ten powstał na bazie wersji No.7. Jest doskonałą propozycją dla miłośników orzeźwiającego i lekko kwaśnego smaku.