Kolejnym, niezwykle ważnym europejskim ośrodkiem whisky jest Irlandia. Jest to najstarszy region zajmujący się jej produkcją. Jaka jest jego historia? Co wyróżnia irlandzką whiskey od szkockiej?

Whiskey irlandzka – jak to się zaczęło?

Historia tego trunku jest dłuższa niż szkockiej. Pierwsze oficjalne wzmianki pochodzą z 1405 roku. Jeśli zaś wierzyć legendom i podaniom, to iryjscy mnisi produkcją alkoholu trudnili się już znacznie wcześniej. Według niektórych legend pomysłodawcą tego trunku miał być sam św. Patryk – patron Irlandii. Do połowy XIX wieku whiskey irlandzka była najbardziej rozpoznawalna na całym świecie. Niestety, późniejsza krucjata antyalkoholowa, wojna domowa i walka o niepodległość znacznie osłabiły pozycję Irlandii w tym zakresie. Z ponad 1100 destylarni działających w XVIII wieku pod koniec wieku funkcjonowały zaledwie trzy. Dziś na terenie Irlandii działa 25 gorzelni, a whiskey stała się najszybciej rozwijającym się trunkiem na świecie. Obecnie Irlandczycy sprzedają ponad 11 mln dziewięciolitrowych skrzynek rocznie.

Bushmills – najstarsza destylarnia w Irlandii

Przegląd ośrodków produkcyjnych whiskey zaczniemy od najstarszej na świecie destylarni, jaką jest Bushmills. Gorzelnia ta powstała w 1608 roku. W tym roku właśnie po raz pierwszy lokalny właściciel ziemski otrzymał królewską licencję na produkcję whisky. Samą gorzelnię wybudowano w 1784 roku, ale to wcześniejsza data pojawia się na etykietach trunków Bushmills. Gorzelnia ta działa nieprzerwanie od 1885 roku, kiedy destylarnia została odbudowana po pożarze. Obecnie produkuje się w niej osiem odmian whisky. Są to Bushmills Original, Black Bush i Red Bush. Poza tym powstają tu whiskey single malt odpowiednio 10,16 i 21-letnie. Z okazji 400-lecia gorzelnia wypuściła na rynek unikalną whiskey – Bushmills 1608. Mieszanka ta zawiera ziarna w wieku 11-13 lat, które dojrzewały w beczkach po bourbonie i sherry. Wyczuwalne są w niej nuty czekolady, owoców i miodu.

Midleton – największa destylarnia w kraju

Kolejnym ośrodkiem o wiekowej tradycji jest Midleton. Jest ona zlokalizowana w mieście o tej samej nazwie w w hrabstwie Cork. Założycielami tej gorzelni są bracia Murphy, którzy powołali ja do życia w 1825 roku. Midleton jest jedną z najbardziej nowoczesnych destylarni na świecie. Jest ona w stanie przeprowadzać nawet pięciokrotną destylację produktu! Rocznie powstaje tu ok. 64 milionów litrów alkoholu. W Irlandii nie ma obecnie większej destylarni niż Midleton. Powstają tu takie alkohole jak Jameson, Redbreast, czy Paddy.

Cooley – trzeci najważniejszy ośrodek produkcji

Trzecim, niezwykle ważnym ośrodkiem produkcyjnym, jest Cooley. Destylarnia ta powstała w 1987 roku, co nie przeszkodziło jej w stworzeniu unikalnego produktu, który zdobył uznanie na arenie międzynarodowej. Obecnie gorzelnia ta należy do japońskiego koncernu Suntory. W przeciwieństwie do dwóch wcześniejszych ośrodków, whisky poddawana jest tutaj podwójnej destylacji. W Cooley powstają takie marki jak Kilbeggan czy Connemara. W kolejnej części zajmiemy się odmianami irlandzkiej whisky oraz sposobem produkcji.