Whiskey produkowana w Irlandii ma wiele twarzy. Dlatego warto wiedzieć, jakie cechy charakterystyczne posiada każda z odmian. Jakie odmiany możemy obecnie wyróżnić?

Jak powstaje irlandzka whiskey?

Prawo wskazuje warunki, jakie musi spełniać trunek, by mógł być nazywany irlandzką whiskey. Przede wszystkim skrobia w zacierze zbożowym powinna być rozkładana przez naturalne enzymy. Fermentacja zaś musi być przeprowadzana z użyciem drożdży. Trunek musi leżakować w beczkach przez co najmniej trzy lata. Nie muszą to być jednak wyłącznie beczki dębowe.

Pure pot still whiskey

Ta odmiana whiskey występuje tylko i wyłącznie na terenie Irlandii. Nazwą tą określa się trunek powstający w destylarni z mieszanego zacieru słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Czasami dodaje się także niewielkie ilości surowego owsa czy pszenicy. To sprawia, że trunek staje się jeszcze bardziej ostry, a jego tekstura gęstsza. Do powstania pure pot still whiskey przyczyniły się podatki. Ich wysokość zależała od ilości słodu jęczmiennego, jakiego użyto w produkcji. Producenci, by obniżyć wartość podatku, zaczęli dodawać właśnie świeżego jęczmienia. W ten sposób powstała najbardziej charakterystyczna whisky, która jest produkowana do dziś. Jednym z takich alkoholi jest chociażby Teeling Single Pot Still Whiskey. Whiskey ta jest przygotowywana w proporcji 50/50 ze słodowanego i niesłodowanego jęczmienia. Jest poddawana potrójnej destylacji, a w beczkach spędza cztery lata. Poza tym w Irlandii produkuje się także klasyczne single malty, które są bardzo zbliżone do szkockich odpowiedników. Ciekawym rozwiązaniem jest także whisky zbożowa, która powstaje z różnych ziaren. Dzięki temu jest lżejsza i bardziej neutralna w smaku.

Irish Blended Whiskey

Grain whiskey rzadko występuje jako pojedynczy produkt. Nie oznacza to jednak, że nie ma takich edycji. Jedną z nich jest chociażby Kilbeggan Single Grain. Whiskey zbożowa jest jednak znacznie częściej składnikiem blend. Powstają one w wyniku połączenia co najmniej dwóch różnych rodzajów trunków. Wykorzystuje się w tym celu m.in. Pure Pot Still Whiskey, Irish Malt Whiskey i Irish Grain Whiskey. W tym miejscu warto wspomnieć o takich markach jak Jameson i Tullamore D.E.W. Pierwsza z nich powstaje w Midleton i uchodzi za jedną z najlepiej sprzedających się whiskey na świecie. Ciekawą wersją tego trunku jest 18-letnia Bow Street. To mieszanka whisky zbożowej i słodowej, która dojrzewała w beczkach po bourbonie i sherry. Tullamore whiskey także powstaje w Midleton, chociaż pierwotnie destylarnia znajdowała się właśnie w Tullamore. Dostępna jest w wielu wariantach. Blendą wartą uwagi jest bez wątpienia Tullamore Dew Cider Cask Finish. Finiszuje bowiem w beczkach, w których wcześniej przechowywano cydr jabłkowy. Dzięki temu wyróżnia ją miękki i łagodny smak z wyczuwalną nutą jabłek.