Whisky szkocka to jedna z najbardziej cenionych odmian tego trunku. Wielowiekowa tradycja oraz oryginalna receptura sprawiają, że sięgają po nią miłośnicy trunków z całego świata. Jaka jest jej historia? Co decyduje o jej unikalności?

Whisky szkocka – początki

Trunek ten trafił Szkocji najprawdopodobniej na początku XV wieku z Irlandii. W szkockich dokumentach zaś najwcześniejszy zapis widnieje z 1494 roku. Dotyczy on opactwa Lindores i klasztoru w Fife. W księgach skarbowych z tamtego okresu znajdziemy informacje o tym, jak brat John Cor wykorzystał osiem torebek słodu jęczmiennego. Taka ilość pozwalała na wyprodukowanie 1500 butelek aqua vitae, czyli wody życia. Przykład ten pokazuje, że produkcja whisky była wówczas mocno rozwinięta. Początkowo woda życia służyła do produkcji prochu strzelniczego. Z czasem zawitała na dwór królewski. Początkowo brytyjska Korona nakładała na whisky wysokie podatki. Stan ten utrzymywał się mniej więcej od połowy XVII wieku do połowy XIX wieku. Nic więc dziwnego, że w tym czasie rozwinęła się nielegalna produkcja tego trunku. Z czasem okazało się nawet, że jest on wyższej jakości niż alkohole z oficjalnej dystrybucji.

Whisky szkocka – regiony produkcji

Sytuacja zmieniła się w pierwszej połowie XIX wieku, gdy parlament zdecydował się złagodzić restrykcje. Wprowadzono wówczas ustawę o akcyzie, która zdecydowanie utrudniła funkcjonowanie nielegalnych destylarni. Zmiany te dały początek współczesnej erze produkcji whisky szkockiej. To właśnie wtedy powstały ośrodki, które funkcjonują do dziś. Pierwszym z nich był Glenlivet, który założył George Smith na wrzosowiskach Minmore. Kolejnymi były Bowmore, StrathislaBalblair i Glenmorangie. Każdy z nich działa do dziś. Obecnie w Szkocji możemy wyróżnić sześć podstawowych regionów, w których powstaje whisky.

Whisky szkocka – Lowland i Speyside

Lowland to najbardziej wysunięty na południe obszar. Panujący tu klimat sprawia, że destylaty dojrzewają tu szybciej. Whisky z Lowland ma łagodny i lekki smak, w którym wyczuwalne są nuty kwiatowe czy trawiasto-zbożowe. Funkcjonują tu trzy destylarnie: Bladnoch, Glenkinchie oraz Auchentoshan Dalmuir. Kolejnym regionem produkującym whisky jest Speyside. Na tym terenie funkcjonuje ponad połowa wszystkich destylarni w Szkocji. To także ze Speyside pochodzą trzy najlepiej sprzedające się szkockie whisky. Mowa tu oczywiście o Glenfiddich, Glenlivet i Macallan. Region ten leży nad rzeką Spey. Whisky pochodzące z destylarni zlokalizowanych w tym miejscu wyróżniają się słodkością i owocowymi nutami zapachowymi. W kolejnym wpisie zajmiemy się pozostałymi regionami.