W poprzednim wpisie poznaliśmy historię szkockiej whisky oraz rozpoczęliśmy podróż po regionach jej produkcji. Dziś skupimy się na pozostałych ośrodkach oraz typach whisky. Która z nich jest najbardziej prestiżowa?

Islay i Highland – co wyróżnia te regiony?

Kolejnym ważnym regionem dla produkcji whisky szkockiej jest Islay. Teren ten słynie z obfitości torfu, co ma ogromny wpływ na charakter produkowanej whisky. Trunek z Islay ma najbardziej złożony aromat. Znajdziemy w nim zarówno akcenty morskie, jak i woń dymu i wspomnianego torfu. Wśród koneserów istnieje przekonanie, że próbując whisky z tego regionu albo się ją polubi, albo znienawidzi. Posiada ona bowiem bardzo zdecydowany smak, który nie każdemu przypadnie do gustu. W Islay funkcjonują tak znamienite destylarnie jak chociażby Ardbeg i Bowmore.

Highland natomiast jest największym regionem produkcyjnym w Szkocji. Dlatego dzieli się na cztery podregiony. W jego skład wchodzą także cztery wyspy. Trunki powstające w Highland wyróżnia łagodny i zróżnicowany smak. Znajdziemy tu bowiem whisky z wytrawnym finiszem, a także z nieco słodszym wykończeniem. To właśnie w tym regionie działają takie destylarnie jak Aberfeldy, Edradour, czy Glenmorangie.

Poza tymi regionami produkcji whisky Szkoci wyróżniają także niewielkie Campbeltown oraz wyspy.

Whisky szkocka – jakie odmiany wyróżniamy?

Najbardziej pożądaną i cenioną odmianą whisky jest single malt. Trunek ten powstaje wyłącznie z trzech składników: wody, drożdży oraz jęczmienia. Whisky ta w całości powstaje w jednej destylarni. Poddaje się ją podwójnej lub potrójnej destylacji w miedzianych alembikach. Następnie przelewa się ją do dębowych używanych beczek. Single malt whisky spędza w nich co najmniej trzy lata. Im dłużej, tym ma bardziej wyrazisty smak. Alkohol wchodzi bowiem w interakcję z drewnem beczki. Szkoci wędzą także destylat w torfie, dzięki czemu uzyskują ciekawy smak i aromat.

Kolejną odmianą whisky jest blended. W Szkocji termin ten oznacza trunek składający się z kilku lub kilkunastu rodzajów whisky. Najczęściej spotykaną mieszanką jest połączenie jednej single malt whisky z innymi zbożowymi whisky. Mogą one pochodzić z różnych destylarni. Blended whisky cechuje się wyważonym smakiem, dlatego jest idealna dla osób rozpoczynających swoją przygodę z tym trunkiem.

O ile single malt jest whisky zbożową, to Szkoci zajmują się także produkcją single grain whisky. Jest to whisky zbożowa, która powstaje z dowolnych zbóż, słodowanych bądź nie. Ta odmiana przyczyniła się mocno do światowej ekspansji trunku. Jedną z bardziej znanych marek whisky zbożowej jest Invergordon Riverstown. Trunek ten pochodzi w całości z jednej beczki i jest pozbawiony wszelkich dodatków kolorystycznych. Dzięki temu możemy zachwycać się bogactwem aromatów i ciekawymi doznaniami smakowymi. Jak widać, whisky szkocka ma wiele twarzy. Dlatego warto próbować jej rozmaitych odmian. Z czasem z pewnością utworzymy grupę swoich ulubionych trunków. W naszym sklepie znajdziesz zarówno odmiany dla początkujących, jak i wieloletnich koneserów.