Fakt, że Europa jest kolebką whisky, znany jest każdemu z nas. Szkocja i Irlandia mają w tej kwestii niepodważalną pozycję. Nie oznacza to jednak, że inne kraje nie produkują swojej whisky. Na jakie marki warto zwrócić uwagę?

Baczewski – whisky z Polski

Być może nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego, że w naszym kraju także produkuje się whisky. Jej historia sięga końca XVIII wieku! Wtedy to we wsi Wybranówka założono Wytwórnię Baczewski. Miało to miejsce w 1782 roku. Blisko trzydzieści lat później firma mogła już poszczycić się tytułem „Cesarsko-Królewski Dostawca Dworu”. Baczewski produkował alkohole wykorzystując do tego nowoczesne metody. Zaledwie dwa lata po wynalezieniu podwójnej kolumny rektyfikacyjnej Eneasza Coffeya Leopold Baczewski zastosował go w swojej destylarni. Dzięki temu powstałe u Baczewskiego wódki i likiery wyróżniały się gładkością i czystością. Poza tym jako pierwsi wprowadzili do obiegu niestandardowe butelki i karafki, które zostały bardzo dobrze przyjęte.

Współczesna historia polskiej whisky

Wytwórnia Baczewski funkcjonowała do wybuchu II wojny światowej. W jej trakcie doszło do zbombardowania fabryki przez niemieckie samoloty. Resztę zapasów i sprzętów rozgrabili natomiast Sowieci. Po wojnie marka została reaktywowana w Wiedniu i alkohole są w niej produkowane do dziś. Do polski wróciła jednak dopiero w latach 90. XX wieku. Za jej produkcję był odpowiedzialny Polmos Starogard Gdański. Kolejny powrót miał miejsce w 2011 roku. Najpierw na rynek trafiła wódka Baczewski, która zdobyła uznanie na wielu festiwalach. Później zajęto się ginem i likierem jajecznym. Produkcja whisky była kolejnym etapem.

Whisky Baczewski – jaka jest?

Pierwsza partia whisky Baczewski liczyła raptem sześć tysięcy butelek. Nic więc dziwnego, że została sprzedana momentalnie. Trunek ten jest przygotowywany według autorskiego przepisu J.A. Baczewskiego, który był skrzętnie ukrywany przez lata. Dziś możemy zachwycać się trunkiem o zawartości 43% alkoholu. Whisky Baczewski powstaje na bazie mieszanki zbóż, w której 90% stanowi jęczmień. Każda składowa część leżakowała wcześniej małych dębowych beczkach co najmniej trzy lata. Whisky Baczewski wyróżnia się karmelowym i waniliowym zapachem. Wyczuwalne są także zielone nuty zapachowe. W smaku jest natomiast lekko wytrawna. Whisky Baczewski nie jest jednak jedyną produkowaną w naszym kraju. Ale o tym już w kolejnym wpisie.