Cachaca to bardzo popularny w Brazylii destylowany napój alkoholowy produkowany z fermentowanego soku trzcinowego, z zawartością alkoholu na poziomie 38 lub 68%, z dodatkiem sześciu gramów cukru na litr. Znany również jako aguardente i aguardiente, porównywany z wódką. Po destylacji cachaça może być butelkowana natychmiast, jednak lepsze gatunki poddaje się dojrzewaniu w drewnianych kadziach, nawet przez cały rok, co nadaje jej złocisty kolor. Kadzie wykonane są zazwyczaj z różnych gatunków drewna spotykanych w Ameryce Południowej, często bardzo egzotycznych dla mieszkańców Europy jak np. fernambuk, jatoba, migdałowiec, tabeuia i guanandi. Cachaça smakuje podobnie do rumu i tequili, ale ma lekki posmak owocowy i jest bardziej wytrawna oraz cierpka w smaku. Alkohol ten jest podstawowym składnikiem najbardziej popularnego brazylijskiego drinka o nazwie Caipirinha.
Sagatiba oznacza w tłumaczeniu „nieskończone możliwości”.
W procesie wielokrotnej destylacji uzyskuje się czysty spirytus o delikatnym smaku i zapachu świeżo ściętej trzciny cukrowej.
Zapach: Słodki, nuty przypraw.
Smak: Łagodny, świeży, bananowy.
Wykończenie: Długotrwałe.