Ginto wyjątkowy alkohol, którego smak przeważnie kojarzony jest z jałowcem. Również od tej rośliny wywodzi się nazwa trunku, która w staroholenderskim brzmi genever, po francusku geniever, czy włosku ginepro - czyli właśnie jałowiec. Historia ginu sięga dalekiego średniowiecza, a jego wynalezienie przypisuje się medykowi Franciscusowi Sylviusowi - wtedy trunek uważany był za lekarstwo ziołowe. Istnieje kilka sposobów wytwarzania tego charakterystycznego alkoholu i to właśnie te sposoby klasyfikują gin na: London Dry Gin, Distilled Gin i Gin - gdzie dwa pierwsze są wyraźnie wyższej jakości od trzeciego.Oprócz wyraźnie jałowcowych ginów możemy spotkać bardzo cytrusowe i szlachetne wersje, które przypadną do gustu niejednemu smakoszowi.
Source Gin pochodzi z regionu Grande Champagne - miejsca gdzie tworzone są najwyższej jakości koniaki. Reprezentuje połączenie czystej źródlanej wody z Charente i pszenicy z najlepszych terroirów, które Francja ma do zaoferowania. Aby zwiększyć jego czystość i autentyczność, Master Distiller stworzył również rygorystyczną listę w 100% naturalnych roślin botanicznych, między innymi brzoskwinie, owoce winorośli, jałowiec i imbir. Gin ten jest 5 krotnie destylowany a następnie poddany 10 dniowemu okresowi "stabilizacji".
Jest niebywale gładki i świeży, zaokrąglony z wyjątkowo długim finiszem.