Wild Turkey to przykład prawdziwego burbonu rodem z Kentucky. Alkohol o ponad 150-letniej tradycji, powstaje w destylarni założonej w 1869 roku przez rodzinę Ripy, na wzgórzach zwanych Wild Turkey Hills w Lawrenceburgu. Receptury od ponad 60 lat pilnuje Jimmy Russel wraz ze swoim synem, Eddiem. Wild Turkey jest wyjątkowym trunkiem, nie tylko ze względu na swoją wieloletnią tradycję, ale także proces wytwarzania i doskonałą recepturę. Swój szlachetny charakter zawdzięcza między innymi temu, że jest starzony minimum 6 lat i destylowany według najwyższych norm jakości. Z wyróżniającą go, zwiększoną zawartością procentową alkoholu, od lat cieszy się mocną pozycją wśród amerykańskich whiskey.
Amerykańska whiskey poddana ośmioletniemu dojrzewaniu w dębowej beczce. Bourbony Wild Turkey są destylowane do osiągnięcia niższego niż u innych producentów stężenia alkoholu co w połączeniu z wyższym jego stężeniem w gotowym produkcie (w odniesieniu do innych burbonów) umożliwia zmniejszenie stopnia końcowego rozcieńczenia.
Dzięki temu burbon Wild Turkey cechuje się bogatym, złożonym z nut karmelu, wanilii oraz miodu i brązowego cukru, bukietem i wyrazistym finiszem.