Specjalizując się zarówno w koniaku, jak i Pineau des Charentes, produkty Henri Mounier mają wysoką świadomość marki na całym świecie. Z ich domu w sercu Cognac, master blender Mickael Bouilly jest dziś odpowiedzialny za gamę produkowanych eaux-de-vie. Firma szczyci się stosowaniem tradycyjnych metod starzenia, destylacji i produkcji, które sięgają czasów powstania firmy Mounier w 1858 roku.
Henri Mounier początkowo był kapitanem marynarki handlowej, ale zmienił kurs, by specjalizować się w eaux-de-vie. Razem ze swoim teściem założyli Mounier et Compagnie w 1858 roku. Znakomicie rozeznał i zakupił najbardziej rozpoznawalne terroiry, uważnie przyglądał się procesowi destylacji, mieszaniu i procesowi starzenia w beczkach z francuskiego dębu. Uchwycenie „duszy aniołów” było marzeniem jego życia, a cenne „eaux-de-vie” przechowywane w piwnicy Paradis są świadkami talentu pana Mouniera.