Specjalizując się zarówno w koniaku, jak i Pineau des Charentes, produkty Henri Mounier mają wysoką świadomość marki na całym świecie. Z ich domu w sercu Cognac, master blender Mickael Bouilly jest dziś odpowiedzialny za gamę produkowanych eaux-de-vie. Firma szczyci się stosowaniem tradycyjnych metod starzenia, destylacji i produkcji, które sięgają czasów powstania firmy Mounier w 1858 roku. Henri Mounier początkowo był kapitanem marynarki handlowej, ale zmienił kurs, by specjalizować się w eaux-de-vie. Razem ze swoim teściem założyli Mounier et Compagnie w 1858 roku.
Znakomicie rozeznał i zakupił najbardziej rozpoznawalne terroiry, uważnie przyglądał się procesowi destylacji, mieszaniu i procesowi starzenia w beczkach z francuskiego dębu.
Uchwycenie „duszy aniołów” było marzeniem jego życia, a cenne „eaux-de-vie” przechowywane w piwnicy Paradis są świadkami talentu pana Mouniera.
Uchwycenie „duszy aniołów” było marzeniem jego życia, a cenne „eaux-de-vie” przechowywane w piwnicy Paradis są świadkami talentu pana Mouniera.
Bazą tego koniaku są dojrzałe winogrona (a właściwie ich moszcz) dojrzewające kilka lat (minimum 4 lata) w beczkach z dębu francuskiego. Koniak otrzymany ze starannie wyselekcjonowanych 70 destylatów winnych (winnice w samym sercu regionu Cognac – 10% Petite Champagne, 70% Fins Bois, 20% Bons Bois) dojrzewających w beczkach z dębu francuskiego. Koniak jest niebywale owocowy z intensywnymi nutami brzoskwiń i morel. Pojawiają się również akcenty kwiatów. Finisz długi i przyjemny.