Wytwórnia Brugal & Co, założona w 1888 przez hiszpańskiego emigranta z Katalonii, Andreasa Brugal Montanere, jest jednym z trzech słynnych producentów rumu na Dominikanie, wielkich „B” (obok Barcelo Ron i Bermudez Ron). Andreas uczył się sztuki tworzenia rumu na Kubie, ale jego zainteresowania wkrótce objęły takie dziedziny jak rolnictwo, ekologia, farmacja czy weterynaria. Dziś Brugal &Co, posiada trzy rozlewnie rumu na Dominikanie, a największymi odbiorcami tego trunku obok Ameryki Północnej, są Hiszpania i Włochy.
W 1976 roku powstaje nowy trunek na linii produkcyjnej w kategorii Premium – Brugal Extra Viejo, w jego skład wchodzą rumy starzone od trzech do ośmiu lat.
Zapach: Wanilia, suszone owoce oraz karmel i ziarna kakaowca. Bardzo kompleksowy i pełny, a czas jaki spędził ów trunek w beczce zaznaczony jest przez nuty tostów i dębu.
Smak: Nieco maślany z waniliowym posmakiem.
Finisz: Długi, ciepły, maślany.