Destylarnia Hinch położona jest na południe od Belfastu, na terenie pięknej posiadłości Killaney. Gorzelnia wzięła swoją nazwę od pobliskiego miasta Ballynahinch, którego nazwę w języku irlandzkim tłumaczy się jako „miasto na wyspy".
Destylarnia obecnie jest w stadium budowy – oficjelne otwarcie dla zwiedzających ma odbyć się z początkiem 2021 roku.
Woda używana do tworzenia znakomitych whiskey jest najczystsza w całej Irlandii – pochodzi ze zbiornika Silent Valley. Lokalizacja ma także inne zalety. Znajduje się przy głównej drodze z Belfastu do Gór Mornych, która jest jedną z najczęściej uczęszczanych dróg turystycznych w Irlandii.
Hinch Peated to whiskey single malt, do produkcji której wykorzystano mocno zadymione ziarna słodowanego jęczmienia pochodzące z najlepszych upraw w Irlandii Północnej.
Zapach: Na poczatku mocny dym i dużo mokrych, rybackich sieci. Po chwili pojawiają się akcenty wędzonej szynki, ananasy, solony karmel i cynamon.
Smak: Głębokie, intensywnie pikantne nuty dymne, sól morska, prażone orzechy, grillowane krewetki i świeże papryczki chilli. Po chwili wyczuwalne są akcenty pieczonej jagnięciny i rozmarynu.
Finisz: Na początku mocne kłęby dymu i papryczka chilli, po chwili nutka karmelu i olejku goździkowego. Przyjemne mrowienie na języku. Orzechy włoskie.