

Japońska whisky single malt produkowana w Płn. Japonii na wyspie Hokkaido.
Miejsce gorzelni: Yoicchi prod.The Nikka.
Alk. 45%.
Poj. 0,7 l.
Markę stworzył jeden z ojców japońskiej whisky, mężczyzna imieniem Masataka Taketsuru. W 1918 roku postanowił wyruszyć on na wyprawę do Szkocji, w celu poznania tajników produkcji szkockiej whisky. Był on dobrze wykształcony - studiował na kierunku chemia organiczna na uczelni w Glasgow. Później zdobywał doświadczenie w gorzelniach takich jak Longmorn, Hazelburn, jak i Strathspey. Ta ostatnia jednak dziś już nie operuje. W końcu powrócił on do Japonii. Wrócił on z dużą wiedzą i doświadczeniem a także z żoną, Ritą. W ramach ciekawostki można tutaj wspomnieć, że owa para była ze sobą pomimo tego, że związkowi sprzeciwiały się obie rodziny. W 1934 roku Taketsuru założył własną destylarnię na wyspie Hokkaido. Była to jego wymarzona lokacja. Dlaczego? Miała zbliżone do szkockich warunki klimatyczne, takie jak temperatura czy wilgotność powietrza.
W 1952 roku firma należąca do Taketsuru otrzymała nazwę "Nikka". Obecnie pod skrzydłami koncernu znajdują się dwie destylarnie. Ma on także również swoje zasoby w Szkocji, ponieważ jest także właścicielem szkockiej gorzelni Ben Nevis. Nikka to bardzo znana i ceniona nazwa w branży: produkuje jedną z najpopularniejszych japońskich whisky.
Whisky single malt z destylarni Yoichi założonej w 1934 roku przez ojca japońskiej whisky Masataka Taketsuru. Gorzelnia znajduje się na wybrzeżu Hokkaido, najbardziej na północ położonej wyspy Japonii. Whisky została wyprodukowana z wykorzystaniem tradycyjnych metod takich jak destylacja w alembikach opalanych węglem i oddaje charakter wyjątkowej lokalizacji destylarni. Yoichi single malt jest kompozycją whisky w różnym wieku, z których duża część dojrzewała w beczkach po sherry.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów