.

Yoichi Nikka Whisky 0.7l 45%

Yoichi Nikka Whisky 0.7l 45%

Japońska whisky single malt produkowana w Płn. Japonii na wyspie Hokkaido.

Miejsce gorzelni: Yoicchi  prod.The Nikka.

Alk. 45%.

Poj. 0,7 l.

5 Przedmioty
419,00 zł
Brutto
Ilość

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 12,57 zł

Markę stworzył jeden z ojców japońskiej whisky, mężczyzna imieniem Masataka Taketsuru. W 1918 roku postanowił wyruszyć on na wyprawę do Szkocji, w celu poznania tajników produkcji szkockiej whisky. Był on dobrze wykształcony - studiował na kierunku chemia organiczna na uczelni w Glasgow. Później zdobywał doświadczenie w gorzelniach takich jak Longmorn, Hazelburn, jak i Strathspey. Ta ostatnia jednak dziś już nie operuje. W końcu powrócił on do Japonii. Wrócił on z dużą wiedzą i doświadczeniem a także z żoną, Ritą. W ramach ciekawostki można tutaj wspomnieć, że owa para była ze sobą pomimo tego, że związkowi sprzeciwiały się obie rodziny. W 1934 roku Taketsuru założył własną destylarnię na wyspie Hokkaido. Była to jego wymarzona lokacja. Dlaczego? Miała zbliżone do szkockich warunki klimatyczne, takie jak temperatura czy wilgotność powietrza.

W 1952 roku firma należąca do Taketsuru otrzymała nazwę "Nikka". Obecnie pod skrzydłami koncernu znajdują się dwie destylarnie. Ma on także również swoje zasoby w Szkocji, ponieważ jest także właścicielem szkockiej gorzelni Ben Nevis. Nikka to bardzo znana i ceniona nazwa w branży: produkuje jedną z najpopularniejszych japońskich whisky.

 

Whisky single malt z destylarni Yoichi założonej w 1934 roku przez ojca japońskiej whisky Masataka Taketsuru. Gorzelnia znajduje się na wybrzeżu Hokkaido, najbardziej na północ położonej wyspy Japonii. Whisky została wyprodukowana z wykorzystaniem tradycyjnych metod takich jak destylacja w alembikach opalanych węglem i oddaje charakter wyjątkowej lokalizacji destylarni. Yoichi single malt jest kompozycją whisky w różnym wieku, z których duża część dojrzewała w beczkach po sherry.


Zapach:
Pełny i gładki. Początkowo łagodny torf dominuje nad aromatyczną paletą aromatów. Następnie aromaty ewoluują w kierunku kandyzowanych owoców cytrusowych (cytryna, pomarańcza), czarnej lukrecji i przypraw (gałki muszkatołowej, imbiru).
Smak: Wyczuwalny torf, dym, przyprawy i świeże owoce (melon i kiwi) i orzechy. Pojawiają się nuty gorzkiej czekolady i kakao.
Finisz: Długi i jedwabisty. Dojrzałe owoce, dymny finisz stopniowo zanika uwypuklając posmak mentolu, kopru i skóry.
1892
5 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
bez deklaracji wieku (NAS)

Specyficzne kody

Może ci się również spodobać

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0