Nazwę Hatozaki whisky zawdzięcza wybudowanej w XVII wieku, najstarszej kamiennej latarni morskiej w Japonii; symbolizującej solidność i otwarcie na świat mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni. Whisky jest produkowana w ulokowanej na terenie browaru w Kaikyō Distillery w Akashi Sake Brewery. Właściciele marki, rodzina Yonezawa, zajmowali się produkcją sake w browarze Akashi-Tai od połowy dziewiętnastego wieku. Od roku 1917 r. zaczęli destylować inne alkohole, dopiero jednak sto lat później uzyskali licencję na produkcję whisky.
Destylarnia Kaikyō leży nieopodal miasta Akashi w prefekturze Hyōgo i zawdzięcza swoją nazwę Akashi-Kaikyō Bridge, "wielkiemu mostowi nad cieśniną Akashi", który łącząc miasto Kōbe na wyspie Honsiu z wyspą Awaji znajdującej się na terenie Morza Wewnętrznego Seto, jest najdłuższym (3911 m) i najdroższym mostem wiszącym na świecie (rekordowa długość środkowego przęsła - 1911 m).
Doskonała whisky pochodząca z destylarni Kaikyo. Jest to trunek typu Pure Malt, wyprodukowany w 100% słodowanego jęczmiania, w tym z zapasów destylowanych w Japonii, a także importowanych z Irlandii, oraz Szkocji.
Pure Malt w nazwie whisky oznacza, że nie posiada w swoim składzie żadnej whisky zbożowej (grain whisky) - w odróżnieniu od whisky blended do produkcji wykorzystywany jest jedynie jęczmień, co nadaje jej charakterystycznego smaku i aromatu.
Whisky przed butelkowaniem dojrzewa w 3 rodzajach beczek - po Bourbonie, po winie Sherry i z dębu Mizunara.
Zapach: Aromaty suszonych owoców, słodowego słodu, miodu, aromatycznego kadzidła i drzewa sandałowego. Pojawiaja się również akcenty babki biszkoptowej, oraz suszone morele.
Smak: Bogaty i złożony z dużą ilością słodu, aromatycznych przypraw, suszonych owoców i prażonych nut zbożowych, z lekko kremowym akcentem wanilii. Po chwili mleczne krówki, budyń waniliowy, cynamon i goździki.
Finisz: Delikatnie zadymiony, słodki miód na wykończeniu, z utrzymującym się posmakiem pudełek na cygara i zanikającym śladem torfowego dymu.