Caol Ila – destylarnia whisky niedaleko Port Askaig, na szkockiej wyspie Islay. Założona w 1846 roku przez Hectora Hendersona. Ponieważ interes nie szedł za dobrze, w 1854 gorzelnia zmieniła właściciela. Przejął ją Norman Buchanan, właściciel Isle of Jura.
Caol Ila oznacza w języku galickim nazwę cieśniny Sound of Islay, która oddziela wyspę od Jury w jednym z najbardziej odległych i malowniczych części zachodniego wybrzeża Szkocji.
Caol Ila jest jedyną destylarnią na Islay, która jest skierowana na wschód, każdego poranka sześć destylatorów jako pierwszych czuje promienie wschodzącego słońca na ich miedzianej powierzchni.
Edycja zadebiutowała na rynku w 2010 roku. Po ćwierćwiecznej maturacji w beczkach z dębu amerykańskiego i europejskiego została rozlana do butelek w mocy 43%.
Zapach: Wyjątkowo złożony. Owocowy i pikantny. Wyczuwalne słodkie gruszki, morele, nuty solanki, torfu i anyżu.
Smak: Bogaty i kremowy. Toffi, karmel, prażone migdały, gorzka czekolada i nieco morskiej soli w połączeniu z dymem.
Finisz: Długi i łagodny. Owoce, dąb i torf.