Theme Settings

Mode Layout
Theme color
Choose your colors
Background Color:
Wyczyść

.

Obecnie brak na stanie
Bruichladdich The Organic Scottish Barley 50% 1 l

Bruichladdich The Organic Scottish Barley 50% 1 l


Szkocka whisky single malt z destylarni Bruichladdich (Islay).

Alk. 50%.

Poj. 1,0 l.  

0 Przedmiot
339,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 10,17 zł

Bruichladdich destylarnia whisky na półwyspie Rhinns na szkockiej wyspie Islay.

Jest jedną z siedmiu gorzelni na wyspie, i jedyną w pełni niezależną. The Harvey Bottling Hall czynny jest on 25 maja 2003 roku. To też jedyny zakład na wyspie butelkujący swoje wyroby na miejscu. Od grudnia 2004 do produkcji używany jest słód wytwarzany z jęczmienia uprawianego na wyspie.

Bruichladdich zbudowana została w roku 1881 przez braci Roberta Williama oraz Johna Gourlay Harvey nad brzegiem zatoki Loch Indaal, na półwyspie Rinns, najbardziej wysuniętej na zachód części wyspy. Zakład stał się dziełem sztuki destylacji i po dzień dzisiejszy sprzęt, na którym pracuje, pozostał niezmieniony. W przeciwieństwie do wielu innych gorzelni, które przebudowane były często ze starych farm, zakład ten od początku budowany był z przeznaczeniem tylko na produkcję whisky. Destylarnia zmieniała właścicieli parokrotnie, w latach 1929 - 1937 była nawet zawieszona produkcja. Zakład zamknięto ponownie w roku 1994, 19 grudnia 2000 został kupiony przez Murraya McDavida i kompletnie przebudowany. Jim McEwan, który pracował ówcześnie w gorzelni Bowmore, został wtedy zatrudniony jako dyrektor produkcji. Wiktoriański styl gorzelni został w większości zachowany. Maszyny, urządzenia, piece oraz systemy rurociągów zostały kompletnie usunięte i odnowione przez lokalnych mechaników i konstruktorów. W całej destylarni nie jest używany ani jeden komputer (z wyjątkiem prac biurowych i kamer internetowych). To, można rzec, ciągle pracujące muzeum destylacji.


Produkowany z szkockiego jęczmienia pochodzacych z upraw ekologicznych. W zapachu dominuje lekka nutka migdałów z domieszką kandyzowanych cytryn. Słodycz toffi pochodzi z amerykańskich dębowych beczek, w ktorych whisky leżakuje.

W smaku wyraźnie wyczuwalna słodycz jęczmienia i miody z kropla świeżej cytryny.
Finisz bardzo intensywy i określony.
 
 
0208

Arkusz danych

Pojemność
1 l

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0