.
BenRiach 20YO 43% 0,7 l
Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
BenRiach to destylarnia położona w "Heart of Speyside", w północno-wschodniej części regionu Morayshire. Zakład zbudowany przez Johna Duffa w 1898 roku, BenRiach czerpie wodę ze źródeł
Burnside położonych pod ziemią, głęboko pod destylarnią.
BenRiach rozpoczął produkcję whisky słodowej w 1898 roku, jednak już po 2 latach zakład padł ofiarą kryzysu gospodarczego w Szkocji.
W normalnych warunkach oznaczałoby to koniec destylarni, ponieważ budynki z pewnością zostałyby
zburzone. Jednak obok BenRiach działała siostrzana gorzelnia Longmorn, która miała sporadyczne okresy produkcji podczas długiej przerwy BenRiacha. Wytwórcy whisky w Longmorn czerpali część słodowanego jęczmienia z istniejących zapasów BenRiacha i tylko to utrzymywało BenRiacha przy życiu w ciągu tych ciężkich dla gorzelnictwa lat. Następnie w 1965 roku, szkocka branża whisky wkroczyła w złotą erę i uruchomiono nowe destylarnie i ponownie otwarto te zamknięte w tym BenRiach. Produkcja rozpoczęła się natychmiast.
W kwietniu 2004 roku destylaria została wykupiona przez The BenRiach Distillery Company Limited. Ta niezależna spółka pozwala destylarni eksperymentować z kilkoma ciekawymi rodzajami beczek i nadal produkuje whisky zarówno z torfowanego jak i nietorfowanego jęczmienia słodowego. BenRiach ukazuje swoją własną wyjątkowość dzięki szczególnym metodom i umiejętnościom ludzi, którzy wytwarzają whisky, stosowaniu najwyższej jakości składników i wysokiej jakości beczek.
Wersja BenRiach 20YO zawiera okolo 50% whisky pochodzącej z beczek po bourbonie pierwszego napełnienia, co nadaje jej silną nutę miodu, wanilii i dębu. 10-15 % pochodzi z beczek po sherry Oloroso. Pozostałe 35% to alkohol z beczek napełnianych po raz 3 lub 4, co w rezultacie pozwala zrównoważyc silną nutę wanilii pochodzącą z beczek po bourbonie pierwszego napełniania.
W roku 2006 whisky ta otrzymała srebrny medal na International Wine and Spirits Competition oraz jest zdobywcą Złotego Medalu na Międzynarodowym Spirts Challenge.
Zapach: Czekolada, miód , swieże owoce, rodzynki, melasa.
Smak: Korzenny i miodowy. Dużo czerwonych owoców i przypraw.
Pyszne jabłkowe, czekoladowe i orzechowe nuty.
Finisz: Długi, z akcentami owoców, dębu i przypraw.
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów