

Szkocka whisky single malt z Campbeltown.
Alk. 46%.
Poj. 0,7 l.
Hazelburn to potrójnie destylowana whisky, w wieku 10 lat, dojrzewająca w beczkach po bourbonie. Trunek nie jest ani filtrowany na zimno, ani wzbogacany dodatkami kolorystycznymi.
Zapach: gruszka, kompot, pieczone jabłka, nuty toffi, miodu.
Smak: bogaty, wanilia, nuty miodu, lukrecji, szczypta przypraw.
Finisz: długi, oleisty, z nutą mlecznej czekolady.
Dla smakoszy mniej dymnych whisky, destylarnia Springbank ma jeszcze w swoim portfolio Hazelburn (łagodniejszą, potrójnie destylowaną, bardziej kwiatową i owocową whisky), Kilkerran (również bardziej owocową i korzenną niż Springbank).
Tym, którym jednak nuty dymne odpowiadają, polecamy jeszcze whisky Longrow, kolejna dymną pozycję gorzelni z Campbeltown.
Serge Valentin, autor największego bloga o whisky na świecie przyznał tej wersji 90 pkt (http://www.whiskyfun.com).
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów