

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay (Port Askaig).
Alk. 46%.
Poj. 0,7 l.
Bunnahabhain – destylarnia szkockiej single malt whisky, mieszcząca się na wyspie Islay, na północnym zachodzie Hebrydów wewnętrznych, w małej wiosce Bunnahabhain w Szkocji. Destylarnia założona została w 1881 przez farmerów szukających wówczas dodatkowego źródła dochodu. Powstała w zupełnym pustkowiu a dopiero później doprowadzono drogę do najbliższej miejscowości, a wokół rozbudowała się wieś. Po dziś dzień większość mieszkańców wioski pracuje w destylarni. Whisky produkowana w destylarni jest jedną z łagodniejszych pośród wszystkich whisky produkowanych na wyspie, jej smak zaś znacząco odbiega od charakterystycznego smaku pozostałych Islay single malt whisky.
Edycja Toiteach zadebiutowała w 2008 roku i wywołała sporą sensację. Toiteach albowiem był pierwszym prawdziwie "dymnym" single maltem pochodzącym z gorzelni (koncentracja związków fenolu w słodzie jęczmiennym w tym przypadku wynosi 38 ppm). Do maturacji wykorzystano beczki po bourbonie z niewielkim udziałem beczek po sherry. Nie jest filtrowana na zimno.
Zapach: Łagodny torf, przyprawy, owoce i dym.
Smak: Słodkie owoce, daktyle, słodki dym, kruszony czarny pieprz.
Finisz: Długi, dymny.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów