

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside z destylarni w Aberlour.
Alk. 40%.
Poj. 0,7 l.
Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa (wybudował m.in. ratusz oraz szpital miejski), człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca, w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside. Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
Zapach: Słodki i bogaty, z nutami rodzynek, toffi i orzechów.
Smak: Dobrze zbudowany, nuty owocowe, toffi, słodycz słodu jęczmiennego oraz nieco pikantnych przypraw.
Finisz: Długi, nieco pikantny.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów