Dailuaine 34YO 1980/2015 50.9% 0.7l

2723

Nowy produkt

Nowy Dailuaine 34YO 1980/2015 50.9% 0.7l Powiększ


Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 50.9%.

Poj. 0,7 l.

Więcej szczegółów

Ostatnie egzemplarze!

2 400,00 zł

brutto

Limitowana edycja szkockiej whisky, destylowanej ze słodu jęczmiennego. Pochodzi z Dailuaine, nadal aktywnej destylarni w Speyside, która została założona w 1852 roku. Przez kilkanaście lat była najstarszą butelkującą gorzelnią ze swoich destylarni. Jest to czwarta oficjalna partia i pierwsza od sześciu lat. Whisky leżakowała w beczkach z amerykańskiego dębu. Na świecie istnieje jedynie 2952 indywidualnie numerowanych butelek dostępnych tylko w specjalistycznych sklepach.

Zapach: Wyczuwalne owoce cytrusowe, bogate w nuty kremowego toffi i ziaren zbóż. Pojawiają się  zioła takie jak  rozmaryn i oregano.  Następnie pojawiają się akcenty dębowych wiórek, miąższ pomarańczowy, dojrzałe jesienne owoce, soczyste morele przełamane mentolem. Woda zwiększa głębię, zmiękcza zapach, zbliżając go do wody różanej z nutą białej czekolady i brzoskwini w syropie. W tle czuć lekki aromat dymu.
Smak: Słodki z lekką kwaskowatością i lekko słonym posmakiem. Smak przypomina cukierki ziołowe, następnie gęstnieje i wyczuć można gorzką czekoladę otuloną imbirem. Po dodaniu kropli wody smak staje się bardziej czysty, stopniowo staje się miętowy, wyraźnie owocowy z miękką nutą słodu, konsystencja staje się lekko woskowa.
Finisz: Jest przyjemnie pieprzny, powodujący lekkie mrowienie zakończone ciepłem. Na końcu wyczuwalna jest nuta świeżo palonej kawy. Z wodą jest lżejszy, bardziej cedrowo-woskowy,  można wyczuć delikatny smak taniny.

 

Pojemność0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholupowyżej 25 lat
Zaawansowaneedycja limitowana

Napisz opinię

Dailuaine 34YO 1980/2015 50.9% 0.7l

Dailuaine 34YO 1980/2015 50.9% 0.7l



Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.

Alk. 50.9%.

Poj. 0,7 l.

Akceptuję

Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z Polityką dotyczącą cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce.