GlenDronach to niewielka destylarnia założona w 1826 roku niedaleko Huntly. Nazwa w języku gaelickim oznacza "dolina jeżyn". GlenDronach to jedna z niewielu destylarni szkockich, które cały czas pozostają w rękach prywatnych (ten sam właściciel co BenRiach i Glenglassaugh) co czyni to z niej pozycję dalece bardziej niszową niż popularne whisky korporacyjne dostępne w większych sklepach sieciowych.
Dymna edycja, stworzona ze słodowanego jęczmiania (suszonego dymem torfowym) dojrzewająca w beczkach po słodkim winie sherry (Pedro Ximenez) i po wytrawnym (Oloroso). Końcowym etapem jest finiszowanie w beczkach po portugalskim winie Porto.
Zapach: Melasa, pomarańczowe cukierki, akcenty miodu, lukrecji i prażonego dębu.
Smak: Płonąca skórka pomarańczowa i syrop klonowy, szkocka czekolada z goździkami i pomarańczą. Gotowana śliwka.
Finisz: Wędzony jęczmień utrzymuje się obok soczystych owoców leśnych.