.

Bruichladdich Islay Barley Coull, Cruach, Dunlossit, Island and Mulindry 2010 50% 0,7 l

Bruichladdich Islay Barley Coull, Cruach, Dunlossit, Island and Mulindry 2010 50% 0,7 l


Szkocka whisky single malt

Alk. 50%

Poj. 0.7l
1 Przedmiot
295,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 8,85 zł

Bruichladdich destylarnia whisky na półwyspie Rhinns na szkockiej wyspie Islay.

Jest jedną z siedmiu gorzelni na wyspie, i jedyną w pełni niezależną. The Harvey Bottling Hall czynny jest on 25 maja 2003 roku. To też jedyny zakład na wyspie butelkujący swoje wyroby na miejscu. Od grudnia 2004 do produkcji używany jest słód wytwarzany z jęczmienia uprawianego na wyspie.

Bruichladdich zbudowana została w roku 1881 przez braci Roberta Williama oraz Johna Gourlay Harvey nad brzegiem zatoki Loch Indaal, na półwyspie Rinns, najbardziej wysuniętej na zachód części wyspy. Zakład stał się dziełem sztuki destylacji i po dzień dzisiejszy sprzęt, na którym pracuje, pozostał niezmieniony. W przeciwieństwie do wielu innych gorzelni, które przebudowane były często ze starych farm, zakład ten od początku budowany był z przeznaczeniem tylko na produkcję whisky. Destylarnia zmieniała właścicieli parokrotnie, w latach 1929 - 1937 była nawet zawieszona produkcja. Zakład zamknięto ponownie w roku 1994, 19 grudnia 2000 został kupiony przez Murraya McDavida i kompletnie przebudowany. Jim McEwan, który pracował ówcześnie w gorzelni Bowmore, został wtedy zatrudniony jako dyrektor produkcji. Wiktoriański styl gorzelni został w większości zachowany. Maszyny, urządzenia, piece oraz systemy rurociągów zostały kompletnie usunięte i odnowione przez lokalnych mechaników i konstruktorów. W całej destylarni nie jest używany ani jeden komputer (z wyjątkiem prac biurowych i kamer internetowych). To, można rzec, ciągle pracujące muzeum destylacji.

W przypadku Bruichladdich Islay Barley 2010 używany jest tylko jęczmień z wyspy Islay, który jest uprawiany w ośmiu różnych gospodarstwach. Jęczmień pochodzi z gospodarstw położonych w następujących lokalizacjach: Coull, Cruach, Dunlossit, Iceland, Mulindry, Rockside, Starchmill i Sunderland.
Whisky dojrzewa w dębowych beczkach przez okres ponad 6 lat.

Zapach: Kwiatowy, owoce tropikalne, jęczmień, nuty wrzosu, jałowca, głogu, tymianku górskiego i cynamonu.


Smak: Złożony, cytrusy, miód, jęczmień, jabłka, dąb, kandyzowane migdały, toffi.

Finisz: Długotrwały, intensywny, bogaty i mocny.
3536
1 Przedmiot

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0