Nazwa Glenfarclas z języka gaelickiego oznacza "Dolina zielonych traw". Destylarnia powstała w 1865 roku, nalezy do rodziny Grantów i od 6 pokoleń czynnie zajmuje się produkcją whisky. Produkowana w Ballindalloch (dokładnie w rejonie Speyside w Szkocji) whisky Glenfarclas należy do najbardziej rozpoznawalnych i najwyżej ocenianych single maltów na świecie. Położona tam od 1865 roku destylarnia znajduje się w rękach jednej i tej samej rodziny Grant. Jako jedna z niewielu nadal stosuje metodę bezpośredniego podgrzewania alembików, natomiast do maturacji używa wyłącznie beczek po Sherry.
Wiek i rodzaj beczek w tak limitowanej edycji nie jest określony, jednak wg zapisków z destylarni do stworzenia tej wyjątkowej edycji wykorzystano destylaty z beczek (między innymi po sherry) z ostatnich sześciu dekad. W mieszance jest więc trochę nawet 50-letniej whisky.
Zapach: Dżem czereśniowy, tostowana hernatniki maślane, świąteczne przyprawy i odrobina pomarańczy.
Smak: Ciasto świąteczne, miętowa czekolada, duszone jagody, mocna kawa, suszone śliwki.
Finisz: Słodkawy korzenny kompot owocowy, galaretka z czarnej porzeczki i mahoń.