

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.
Alk. 43%.
Poj. 0,7l.
Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa (wybudował m.in. ratusz oraz szpital miejski), człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca, w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside. Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
Aberlour 16 Yeard Old dojrzewa w dwóch rodzajach beczek – klasycznych beczkach dębowych i beczkach po sherry. Single malt butelkowany z mocą 43% alkoholu pełen jest bujnych nut śliwki, rodzynek, a także zaskakująco kwiatowych akcentów. Świetna reprezentacja szkockiego regionu Speyside, która pozwoli poznać rozmaitość różnych smakowych biegunów.
Emanujący bogatą owocowością single malt ze szkockiej destylarni Aberlour degustowany bez dodatków przenosi nas prosto do owocowego sadu lub kwiecistego ogrodu. W momencie dodania do szklanki paru kropli wody na wierzch wychodzą ukryte wcześniej nuty rabarbaru, palonego dębu i słodkiej krówki. Podczas degustacji warto skupić się kolejno na barwie alkoholu, aromacie, smaku i finiszu.
Aromat: Śliwka, dżem malinowy, pomarańcza, cynamon, nuty kwiatowe i miód;
Smak: Owoce leśne, słodka śliwka, rabarbar, nuty przypraw, dąb i toffi;
Finisz: Elegancki, dość długi, z przewagą owoców, delikatne akcenty kwiatów;
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów