.

Glenmorangie 18YO Extremely Rare AZUMA MAKOTO 43% 0,7 l

Szkocka whisky single malt z regionu Highlands (Tain).

Grupa aromatów: Owocowe i korzenne.

Alk. 43%

Poj. 0,7 l.

1 Przedmiot
1 965,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 58,95 zł

Glenmorangie – destylarnia whisky w miejscowości Tain położonej w regionie Highland w północnej Szkocji. Stworzyła ona najlepiej sprzedającą się dziś w Szkocji single malt whisky, jedną z najbardziej znanych i cenionych marek tego napoju, o tej samej zresztą nazwie, na świecie.
Oficjalnym rokiem powstania destylarni Glenmorangie jest rok 1843, w którym William Matheson otrzymał licencję na destylację whisky. I chociaż jej produkcja ruszyła dopiero w listopadzie 1849 r., to historia napoju z posiadłości Morangie sięga wieku XVII. Z tego bowiem okresu pochodzą pierwsze wzmianki o destylacji whisky (wówczas jeszcze nielegalnej) w Tain.

Od samego początku whisky z Morangie cieszyła się dużym powodzeniem. Mimo prymitywnych, nawet jak na ówczesne czasy, warunków produkcji, w roku 1880 była eksportowana do Włoch i USA, a roczny wyrób przekraczał 90 tysięcy litrów.
W roku 1887 powstała firma Glenmorangie Distillery Co. Ltd. W roku 1918 Glenmorangie przeszła na własność rodziny Macdonald i należy odtąd do firmy Macdonald and Muir, pozostając jednak przy swojej dawnej nazwie.
Od końca XIX w. pracowało w destylarni od 12 do 16 osób, a od roku 1920 po dzień dzisiejszy zatrudnionych jest tam stale 16 osób (mężczyzn). O tym, że stało się to już tradycją informują nas etykietki na butelkach: "Handcrafted by the Sixteen Men of Tain" (Ręczna robota szesnastu mężczyzn z Tain).

Glenmorangie Extremely Rare pierwsze 15 lat leżakował w starannie wyselekcjonowanych beczkach z białego amerykańskiego dębu, po czym ok 30% zawartości przelane zostało do beczek po hiszpańskim sherry oloroso gdzie dojrzewał kolejne 3 lata. W fazie końcowej produkcji obie partie zostały połączone i przelane do butelek. W efekcie otrzymano doskonały trunek o harmonijnej kompozycji słodkich nut miodu, pomarańczy i dojrzałych daktyli.

Przedstawiona edycja stworzona jest przez Azumę Makoto. Jest to japoński florysa.

Natychmiast zachwyciły go zapachy tej whisky i stworzył projekt butelki o nazwie „Tańczące kwiaty Glenmorangie”.

Jest to edycja limitowana

 

Zapach: Kremowy miód i grecki jogurt, grejpfrut, egzotyczna przyprawa, jagodowy kompot.
Smak: Dojrzały. Pieczone owoce, mięta, śliwka, toffi.

Finisz: Ziele angielskie i pieprzne akcenty.

4584
1 Przedmiot

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
13 -18 lat
Zaawansowane
edycja limitowana

Specyficzne kody

Może ci się również spodobać

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0