

Destylarnia Macallan jest jedną z najstarszych wytwórni whisky. Oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, ale już dużo wcześniej istniała nielegalna wytwórnia whisky w miejscu dzisiejszej gorzelni. Destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal Dufftown, na wzgórzu nad samą rzeką Spey. W pierwszym okresie istnienia destylaty z wytwórni wykorzystywano głównie do produkcji blendów. Pierwszą whisky Macallan single malt zabutelkowano w latach 60-tych XX w. Wytwórnia używa najmniejszych alembików z wszystkich wytwórni w regionie, dzięki temu whisky ma większy kontakt z miedzią, co korzystnie wpływa na jej smak.
Macallan Harmony Collection Fine Cacao to koncept wywodzący się z Casa Cacao, butikowego warsztatu czekoladowego założonego przez Jordi Roca, szefa deserów w hiszpańskiej firmie El Celler de Can Roca z trzema gwiazdkami Michelin i wieloletniego partnera destylarni Macallan.
Polly Logan, producentka whisky Macallan, udała się do Hiszpanii w podróżą smakową, aby odkryć zupełnie nowy świat smaków kakao. Według Logana „Kolekcja Macallan Harmony Fine Cacao jest przykładem najlepszej kombinacji whisky z beczek po winie Sherry i czekolady”. Dojrzewała w specjalnie wyselekcjonowanych europejskich beczkach po sherry i amerykańskich beczkach po sherry z białego dębu.
Aromat : Czekolada, maślane toffi, dąb, gruszka
Smak : Rodzynki w czekoladzie, ciepły imbir, figi i marcepan
Finisz : Długi z przyjemnym dotykiem mlecznej czekolady.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów