.

Bruichladdich ISLAY BARLEY Coull, Rockside, Island, Mulindry, Cruach, Dunlossit 2013 50% 0,7l

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay (Bruichladdich).

Alk. 50%.

Poj. 0,7 l. 

2 Przedmioty
375,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 11,25 zł

Bruichladdich destylarnia whisky na półwyspie Rhinns na szkockiej wyspie Islay.

Jest jedną z siedmiu gorzelni na wyspie, i jedyną w pełni niezależną. The Harvey Bottling Hall czynny jest on 25 maja 2003 roku. To też jedyny zakład na wyspie butelkujący swoje wyroby na miejscu. Od grudnia 2004 do produkcji używany jest słód wytwarzany z jęczmienia uprawianego na wyspie.

Bruichladdich zbudowana została w roku 1881 przez braci Roberta Williama oraz Johna Gourlay Harvey nad brzegiem zatoki Loch Indaal, na półwyspie Rinns, najbardziej wysuniętej na zachód części wyspy. Zakład stał się dziełem sztuki destylacji i po dzień dzisiejszy sprzęt, na którym pracuje, pozostał niezmieniony. W przeciwieństwie do wielu innych gorzelni, które przebudowane były często ze starych farm, zakład ten od początku budowany był z przeznaczeniem tylko na produkcję whisky. Destylarnia zmieniała właścicieli parokrotnie, w latach 1929 - 1937 była nawet zawieszona produkcja. Zakład zamknięto ponownie w roku 1994, 19 grudnia 2000 został kupiony przez Murraya McDavida i kompletnie przebudowany. Jim McEwan, który pracował ówcześnie w gorzelni Bowmore, został wtedy zatrudniony jako dyrektor produkcji. Wiktoriański styl gorzelni został w większości zachowany. Maszyny, urządzenia, piece oraz systemy rurociągów zostały kompletnie usunięte i odnowione przez lokalnych mechaników i konstruktorów. W całej destylarni nie jest używany ani jeden komputer (z wyjątkiem prac biurowych i kamer internetowych). To, można rzec, ciągle pracujące muzeum destylacji.
 
W Bruichladdich Islay Barley 2013 używany jest wyłącznie jęczmień z wyspy Islay. Jęczmień jest uprawiany w sześciu różnych gospodarstwach.
Farmy znajdują się w następujących miejscach: Coull, Rockside, Island, Mulindry, Cruach i Dunlossit.
Słód dojrzewa w dębowych beczkach przez 8 lat przed butelkowaniem.
Ten butelkowanie jest już ósmą edycją serii Unpeated Single Malt od Bruichladdich.
Destylacja: 2013
 
Zapach: Świeże, cytrusowo-miodowe nuty, suszone morele, dojrzałe brzoskwinie, marcepan, laska wanilii, nuty przypraw, aromaty dębu, karmel, cynamon, ciasto imbirowe.
Smak: Harmonijny, słodki, miękki owoc, soczysta konsystencja, dojrzałe owoce pestkowe, brązowy cukier, wanilia, dąb.
Finisz: Długotrwały, gładki, po słodkich nutach cytrusowych, miodowych i dębowych.
4749
2 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0