

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside
Alk. 46%
Poj. 0,7l
Glenallachie to destylarnia słodowej whisky w Speyside, założona w 1967 roku. Nazwa z gaelickiego gleann aileachaidh oznacza "skalistą dolinę". Od wielu lat malty z destylarni stanowią główny składnik cenionej głównie we Francji whisky mieszanej - Clan of Campbell. Jest to jedna z niewielu niezależnych gorzelni w Szkocji, prowadzona jest przez weterana branży, Billy'ego Walkera, który może pochwalić się prawie 50-letnim stażem w branży whisky. Położona u podnóża Ben Rinnes destylarnia leży w sercu Speyside, kładąc nacisk na jakość, a nie ilość. W 16 magazynach na miejscu, w których znajduje się ponad 50 000 beczek.
Whisky dojrzewa przez 8 lat w beczkach po sherry Pedro Ximénez, Oloroso, Virgin Oak Casks i beczkach po czerwonym winie.
Zapach: Nieco pikantny, nuty cynamonu, orzechów, miodu i toffi.
Smak: Słodki z nutami miodu, karmelu, dojrzałych jabłek i czerwonych owoców.
Finisz: Długotrwały z przyjemną słodyczą.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów