.
Tomatin CÙ BÒCAN SIGNATURE 46% 0,7l
Szkocka whisky single malt
Alk. 46%
Poj. 0.7l
Tomatin był w pewnym momencie największą destylarnią whisky w Szkocji, pod względem produkcji, wynoszącej 12 milionów litrów rocznie. Mimo to przez długi czas działał „pod ziemią”, ponieważ zdecydowana większość jego whisky trafiała do blendów w mieszankach Antiquary, Talisman, J&B, Chivas Regal czy Johnnie Walker. Początki produkcji whisky w Tomatin są trudne do określenia - formalna destylarnia, która działa dziś, powstała w 1897 roku, ale są powody, by sądzić, że produkcja whisky, choć nielegalna, była ważną częścią życia na tym obszarze od XVIII wieku. „Tomatin” oznacza „Wzgórze jałowca”, ponieważ drewno jałowca nie wydziela dymu podczas spalania. Za założenie gorzelni odpowiedzialni byli trzej mężczyźni: John MacDougall, John MacLeish i Alexander Allan. Tomatin znajduje się ponad 300 metrów nad poziomem morza na wschodnim krańcu gór Monadhliath, w pobliżu Alt na Frith – źródła miękkiej, górskiej wody. Odosobniona lokalizacja była idealna pod każdym względem, jedyne, czego nie mogła zaoferować, to siła robocza. Kiedy więc rozpoczęła się budowa gorzelni, architekt otrzymał polecenie zbudowania kilku domów dla pracowników firmy. Z biegiem lat liczba domów na miejscu zaczęła rosnąć, podobnie jak sama gorzelnia – dzisiaj jest ich 30 i wciąż są wykorzystywane. Ciężkie czasy nastały dla marki w latach 80, jednak wtedy Takara Shuzo połączył siły z szanowaną firmą handlową Okura i kupił gorzelnię, tworząc Tomatin Distillery Company Ltd. Tomatin był pierwszą szkocką destylarnią przejętą przez japońskich przedsiębiorców w historii.
Zadymiona seria single maltów Tomatin, Cù Bòcan, została nieco przeprojektowana w połowie 2019 roku, otrzymując nowe butelki i nowe wyrażenia – takie jak ten!
Cù Bòcan Signature to lekko torfowa odmiana pochodząca z trzech beczek; beczki po bourbonie, beczki po sherry Oloroso i beczki "dziewicze" z dębu północnoamerykańskiego.
Bez filtracji na zimno ani dodatkowych barwników, tylko owocowa, delikatnie dymna whisky.
Zapach: Suchy i pachnący, z dymem drzewnym, suszoną skórką cytryny i odrobiną wanilii, następnie owocami z sadu i miodem wrzosowym, z odrobiną lukrecji.
Smak: Początkowo węgiel drzewny BBQ, przyprawy kuchenne i gruszka. Następnie skórka pomarańczowa i nuty skóry i espresso.
Finisz: Winogrona, lekki dym i odrobina orzechowości.
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów