

Szkocka whisky single malt z archipelagu Orkady.
Alk. 64.9%.
Poj. 0,7 l.
Edycja limitowana
Destylarnia Highland Park to najbardziej wysunięta na północ destylarnia w Szkocji, mieszcząca się na wyspie Pomona, w miejscowości Kirkwall. Zakład został zarejestrowany w 1825 roku. Źródło wody używanej do produkcji whisky Highland Park znajduje się niżej niż zakład, więc woda musi być specjalnie doprowadzana pod górę. W destylarni używane są dwa zestawy kotłów destylacyjnych. Zakład posiada 23 magazyny, które mieszczą około 450 tysięcy beczek.
Normanowie - W dawnych kronikach terminu tego używano do określenia wszystkich Skandynawów, głównie wikingów wybierających się na łupieżcze rajdy. Część z nich osiedlała się na terytoriach, które udało im się wciągnąć pod swoje zwierzchnictwo.
Dagome - Jedno z imion Mieszka I poznajemy z zagadkowego watykańskiego dokumentu "Dagome Iudex", w którym Mieszko I powierza swoje państwo w opiekę Stolicy Apostolskiej. Przez wiele lat zastanawiano się nad znaczeniem "Dagome„ w tym dokumencie. Część historyków uważa natomiast, że jest to kolejny dowód na, normańskie imię władcy, który w polskiej historii zapisał się jako Mieszko. Według wielu historyków prawdziwe imię pierwszego historycznego władcy Polski, czyli Mieszka I, to właśnie Dagome.
Jest to edycja limitowana stworzona jedynie na rynek polskiej dystrybucji. Trunek dojrzewa przez 13 lat w jednej beczce (nr 7209) i zabutelkowany jest w naturalnej mocy pochodzącej z beczki (w tym przypadku 64.9%)
Powstało jedynie 585 butelek.
Destylacja: 2008
Butelkowanie: 2022
Zapach: Palony olejek pomarańczowy, drewno cedrowe, nuty wytrawne, wędzona wołowina oraz wanilia.
Smak: Słodki z dębiną oraz wanilią. Następnie skórka cytrusów oraz kruszone ziarna kolendry.
Finisz: Prażony dąb, przyprawy oraz torfowy dym wrzosowy.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów