

Lady of the Glen to niezależna firma butelkująca doskonałe trunki. Założycielem i właścicielem po dziś dzień jest Gregor Hannah.
Gregor Hannah interesował się pięknem whisky od najmłodszych lat. Jego ojciec, szkocki dudziarz, otrzymywał butelki w ramach podziękowania za występy na uroczystościach, takich jak wesela i wieczory poetyckie, bohatera narodowego Roberta Burnsa. Butelki te stworzyły tak piękną kolekcję kolorów i kształtów, z intrygującymi nazwami i skomplikowanymi projektami etykiet, wszystkie zakorzenione w Szkocji, że Gregor bardzo docenił sztukę tworzenia whisky, oraz etykiet.
25 lat później, podczas pracy w barze, pasja Gregora do niezależnego butelkowania została rozgrzana do czerwoności. Zdobył wiedzę na temat historii i metod niezależnego butelkowania, co doprowadziło go do założenia Lady of The Glen w 2012 roku.
Gregor chciał, aby marka uosabiała esencję Szkocji, a jednocześnie emanowała świeżym, współczesnym stylem – narodziła się marka Lady of Glen – hołd złożony duchowi zielonej damy, który rzekomo wędrował po zamku Stirling i zbierał fioletowe szkockie polne kwiaty, o czym świadczy delikatny kwiatowy wzór, który dziś zdobi markę.
Wszystkie wydania marki Lady of the Glen są ręcznie butelkowane z naturalną mocą pochodzącą z beczki, bez filtrowania na zimno i barwienia, co oznacza że oryginalny aromat pozostaje nienaruszony, a smak końcowy jest czysty, pełny i zawsze wyjątkowy.
Każda butelka otrzymuje ręcznie umieszczony numer, dzięki czemu butelki są tak indywidualne, jak zawarta w nich whisky.
Dojrzewający przez większość swojego życia w beczce Hogshead, trunek został finiszowany w beczce po słodkim winie sherry Pedro Ximenez, która wcześniej miała kontakt z torfowym destylatem nasycającym większą głębię, bogatymi nutami owocowymi i lekkim dymnym charakterem.
Zapach: Subtelny dymno-torfowy aromat z akcentami słodkich owoców.
Smak: Degustacja ujawnia nuty ziołowe, kandyzowaną skórkę pomarańczy i przyprawę imbirową.
Finisz: Długi. Słodycz czerwonych suszonych owoców doskonale zrównoważona jest lekko pikantnym, torfowym akcentem.
Destylowana 21 marca 2013 r.
Butelkowana 17 kwietnia 2023 r.
Edycja mocno limitowana - powstało jedynie 265 butelek.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów