

Szkocka whisky single malt z wyspy Islay (Port Ellen).
Alk. 46%.
Poj. 0,7 l.
Ardbeg to jedna z najbardziej rozpoznawalnych i najlepiej sprzedających się dymnych whisky na świecie. Destylarnia powstała w 1815 roku i znajduje się w południowo - zachodniej część Szkocji, czyli na wyspie Islay. Marka ta może poszczycić się zdecydowanym i bezkompromisowo dymnym charakterem.
W 1911 roku marka Ardbeg została oficjalnie zarejestrowana i zastrzeżona jako znak towarowy. Tego roku zastrzeżono również symbol marki – słynną literkę „A”, która po dziś dzień widnieje na każdej butelce whisky Ardbeg.
Ważną datą dla marki Ardbeg był rok 2000, w którym powstała flagowa whisky destylarni – Ardbeg Ten. Dodatkowo tego samego roku, powołano do życia światowy komitet Ardbega. Oprócz zrzeszania ponad 100 tysięcy fanów, whisky Ardbeg z całego świata, ma on za zadanie utrzymać wiecznie otwarte drzwi do destylarni.
Kolejnym ważnym wydarzeniem dla marki Ardbeg był lot whisky w kosmos. W 2011 roku, jako pierwsza na świecie, whisky Ardbeg poleciała w kosmos. Przez ponad 1000 dni, po orbicie ziemskiej krążyła fiolka, w której znajdowała się whisky Ardbeg. Był to eksperyment, który miał na miejscu sprawdzenie różnic pomiędzy whisky leżakującą w kosmosie (bez grawitacji), a whisky dojrzewającą na Ziemi w normalnych warunkach. Dlatego też druga fiolka, z tą samą zawartością, została pozostawiona na szkockiej wyspie Islay, w naturalnym środowisku.
W 2014 roku fiolka z Ardbegiem powróciła na Ziemie. Po wyczerpujących i długich badaniach utalentowany Master Blender destylarni Ardbeg – Dr Bill Lumsden wydał książkę pod tytułem „Biała Księga”, w której zostały szczegółowo opisane i wyjaśnione wyniki badań przeprowadzonych na oby dwóch fiolkach. Z okazji powrotu whisky Ardbeg na naszą planetę, marka Ardbeg wydała na świat limitowaną whisky Ardbeg Supernova, która miała za zadanie uczcić ten pamiętny dzień.
Wyjątkowa edycja „Blaaack” z okazji 20-lecia Komitetu Ardbeg. Whisky starzona po raz pierwszy dla Ardbeg, w beczkach po czerwonym winie szczepu Pinot Noir z Nowej Zelandii. Ma aromat letnich owoców, pudełka cygar, nie zapominając o dotyku dymnego torfu typowego dla domu Ardbeg.
Aromat: Maliny i czarna porzeczka, a następnie pieczona ziemia i szynka w zaprawie miodowej.
Zapach: Kompot z czerwonych owoców, wędzona mięso, ziarna kawy, nuty zwęglonego dębu i wytrawnych wiśni.
Finisz: Czarny pieprz i cynamonowa pikantność, z nutą skórki pomarańczy przynoszącą nuty owocowe.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Oceny naszych
klientów