

Destylarnia Macallan jest jedną z najstarszych wytwórni whisky. Oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, ale już dużo wcześniej istniała nielegalna wytwórnia whisky w miejscu dzisiejszej gorzelni. Destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal Dufftown, na wzgórzu nad samą rzeką Spey. W pierwszym okresie istnienia destylaty z wytwórni wykorzystywano głównie do produkcji blendów. Pierwszą whisky Macallan single malt zabutelkowano w latach 60-tych XX w. Wytwórnia używa najmniejszych alembików z wszystkich wytwórni w regionie, dzięki temu whisky ma większy kontakt z miedzią, co korzystnie wpływa na jej smak.
Aromat: fondant czekoladowy, miód oraz przyjemnie pikantne akcenty dębiny, limonki i imbiru
Smak: jest uzupełnieniem bogatego zapachu, gdzie na pierwszy plan wysuwa się ciemna czekolada, a tuż za nią miód, suszone owoce, daktyle, wanilii oraz cynamon
Finisz: długi, z wyczuwalną czekoladą i przyprawami korzennymi.
Specyficzne kody
Oceny naszych
klientów