.
Springbank 10YO AMOTILLADO 55% 0.7
Szkocka whisky single malt z Campbeltown.
Alk. 55%.
Poj. 0,7 l.
Destylarnia Springbank – jeden z ostatnich ocalałych producentów Campbeltown single malts. Mieści się w południowej części półwyspu Kintyre w Szkocji i produkuje trzy różne typy szkockiej single malt whisky.
Springbank jest jedną z dwóch destylarni w Szkocji, która w jednym miejscu zajmuje się pełnym procesem wyrobu whisky, od słodowania jęczmienia do butelkowania gotowego wyrobu. Drugą jest destylarnia Kilchoman, która to również uprawia własny jęczmień. Zwłaszcza słodowanie jest coraz rzadziej wykonywanym procesem. Gorzelnia jest również jedną z najmniej aktywnych, jej destylatory pracują jedną trzecią czasu krócej niż w innych zakładach.
Niezwykle poszukiwany towar z kultowej destylarni Springbank, destylowany w 2014 r., to kolejna odsłona pięcioczęściowej serii Sherry Wood. Po spędzeniu pierwszych 5 lat w beczkach po bourbonie, single malt spędził następnie hojne pięć lat w beczkach po sherry amontillado, zanim został zabutelkowany w wieku 10 lat w 2024 r.
Powstało jedynie 9900 butelek
Zapach: W nosie wyczuwalne są nuty ziemiste i lekko wilgotne, którym towarzyszą nuty orzechów laskowych, wiśni maraschino i krwistej pomarańczy.
Smak: Nuty wędlin, jałowca i tytoniu zrównoważone są słodkimi akcentami kokosa, melasy i dojrzałych czereśni.
Finisz: Wytrawny finisz z nutami wiórów drzewnych i estragonu.
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
- Wiek dojrzewania alkoholu
- 8 - 12 lat
- Zaawansowane
- edycja limitowana
Specyficzne kody
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów