Destylarnia Macallan jest jedną ze starszych wytwórni whisky. Oficjalnie została zarejestrowana w roku 1824, ale już dużo wcześniej istniała nielegalna wytwórnia whisky w miejscu dzisiejszej gorzelni. Destylarnia znajduje się w miejscowości Craigellachie, nieopodal Dufftown, na wzgórzu nad samą rzeką Spey. W pierwszym okresie istnienia destylaty z wytwórni wykorzystywano głównie do produkcji blendów. Pierwszą whisky Macallan single malt zabutelkowano w latach 60-tych XX w. Wytwórnia używa najmniejszych alembików z wszystkich wytwórni w regionie, dzięki temu whisky ma większy kontakt z miedzią, co korzystnie wpływa na jej smak.
Whisky zestawiona z 10 letnich destylatów dojrzewających w beczkach po bourbonie i po sherry.
Zapach: Słodki, złożony, czysty. Nuty owoców (jabłka, gruszki) z dodatkiem miodu, płatków zbożowych i odrobiną wanilii.
Smak: Oleisty, lekki. Słodkie nuty zbożowe, akcenty orzechów, karmelu i owoce w tle.
Finisz: Delikatny, średniej długości. Duża ilość owoców, nuty wanilii.