

Szkocka whisky single malt z regionu Speyside.
Alk. 40%.
Poj. 0,7 l.
Destylarnia Aberlour założona została w 1879 roku przez Jamesa Fleminga - farmera, gorzelnika, dostawcę jęczmienia, wielkiego filantropa (wybudował m.in. ratusz oraz szpital miejski), człowieka bardzo religijnego o niezwykle dobrej reputacji. Sama nazwa "Aberlour" w języku gaelickim oznacza "ujście szczebioczącego strumienia" i dotyczy miejsca, w którym potok Lour łączy się z rzeką Spey. Znajduje się w samym sercu regionu Speyside. Destylarnia wykorzystuje beczki po bourbonie i po sherry. Te pierwsze dodają destylatom słodkiego smaku z nutami wanilii oraz miodu, baryłki po sherry natomiast sprawiają, że whisky ma pełniejszy smak z nutami czerwonych owoców i korzennym akcentem.
Aberlour 16-letni dojrzewa równolegle w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie oraz w beczkach po sherry, co do klasycznego charakteru whisky z tej destylarni dodało ciekawej lekko pikantnej słodyczy.
Zapach: Kremowy z wyczuwalnym aromatem słodkich rodzynek oraz nieco pikantnych nut orzechowych.
Smak: Bogaty, ze słodkimi nutami owocowymi i floralnymi połączonymi z pikantniejszymi przyprawami, śliwką i delikatnym posmakiem dębu.
Finisz: Długi, z rozgrzewającą pikantnością i akcentem miodu.
Arkusz danych
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
Oceny naszych
klientów