.
Edradour Ballechin 10YO 46% 0,7 l
Szkocka whisky single malt z regionu Highlands.
Alk. 46%.
Poj. 0,7 l.
Edradour jest najbardziej znana jako jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky.
Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję.
Znajdujące się w jednym budynku urządzenia produkcyjne sprawiają wrażenie, jakby czas stanął tutaj w miejscu – żeliwna kadź zacierna z 1910 roku, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne, dwa mikro alembiki, chłodnica Mortona z 1934 roku (najstarsza w Szkocji), redukująca temperaturę z 70 do akceptowalnych przez drożdże 20 stopni...
Ballechin to torfowa edycja whisky wyprodukowana przez destylarnię Edradour. Trunek dojrzewał przez 10 lat w beczkach wykonanych z amerykańskiego i europejskiego dębu. Produkt nie był filtrowany na zimno ani nie posiada w swoim składzie żadnych dodatków kolorystycznych.
Zapach: Słodki, dym torfu, toffi, wanilia, dojrzałe owoce, nuty dębu.
Smak: Dobrze wyważony, oleisty, słodki, torfowy z dodatkiem nut: owocowych, karmlowych, cynamonowych.
Finisz: Długi, słodki.
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów