.

Edradour Ballechin 10YO 46% 0,7 l

Edradour Ballechin 10YO 46% 0,7 l


Szkocka whisky single malt z regionu Highlands.

Alk. 46%.

Poj. 0,7 l. 

2 Przedmioty
305,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 9,15 zł

Edradour jest najbardziej znana jako jedna z najmniejszych destylarni w Szkocji. Destylarnia od zawsze prowadzona była przez trzech ludzi. Produkowane jest tylko dwanaście beczek na tydzień. Rocznie w Edradour produkowane jest 1600 skrzynek whisky.
Alembiki są najmniejszymi używanymi do destylacji whisky w całej Szkocji. Jeśli byłyby mniejsze, zostałyby zakwestionowane przez brytyjski urząd skarbowy i uznane za przenośne czyli umożliwiające ukrytą, nielegalną produkcję.
Znajdujące się w jednym budynku urządzenia produkcyjne sprawiają wrażenie, jakby czas stanął tutaj w miejscu – żeliwna kadź zacierna z 1910 roku, dwie sosnowe kadzie fermentacyjne, dwa mikro alembiki, chłodnica Mortona z 1934 roku (najstarsza w Szkocji), redukująca temperaturę z 70 do akceptowalnych przez drożdże 20 stopni...

Ballechin to torfowa edycja whisky wyprodukowana przez destylarnię Edradour. Trunek dojrzewał przez 10 lat w beczkach wykonanych z amerykańskiego i europejskiego dębu. Produkt nie był filtrowany na zimno ani nie posiada w swoim składzie żadnych dodatków kolorystycznych.


Zapach: Słodki, dym torfu, toffi, wanilia, dojrzałe owoce, nuty dębu.

Smak: Dobrze wyważony, oleisty, słodki, torfowy z dodatkiem nut: owocowych, karmlowych, cynamonowych.

Finisz: Długi, słodki.

0360
2 Przedmioty

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l

Specyficzne kody

Może ci się również spodobać

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0