.
Lagavulin 16YO 43% 0,7 l
Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.
Grupa aromatów: Dymne i torfowe.
Alk. 43%.
Poj. 0,7 l.
Burzliwe dzieje „Młyna w Dolinie” bo to dosłownie oznacza gaelickie słowo „lag a'mhuilin” jak zazwyczaj w Szkocji sięgają czasów małych, nielegalnych destylarni.Pierwsze wzmianki o tym doskonałym do produkcji whisky miejscu pochodzą z połowy XVIII wieku. 70 lat później miejscowy rolnik John Johnston zalegalizował produkcję i jako pierwszy użył nazwy Lagavulin.
Whisky produkowana jest ze słodu pochodzącego z Port Ellen, słodowni zaopatrującej najlepszych producentów. Po podsuszeniu gorącym powietrzem jęczmień suszony jest dymem z torfu z miejscowych torfowisk, po czym zawartość fenoli określa się na 35 PPM. Jest to ważne, ponieważ torf z Islay nadaje destylatowi nie tylko nuty dymno-torfowe, ale również charakterystyczne aromaty morskiej bryzy i wodorostów.
Lagavulin 16 YO ukazała się na rynku w 1988 roku, wchodząc w skład serii "Classic Malts" promowanej przez Diageo. Trudno wymienić wszystkie wyróżnienia i medale ponieważ zdobywa je praktycznie corocznie.
Whisky single malt Lagavulin 16YO nie atakuje nas nagle mocnymi akcentami — zarówno aromat jak i smak układają się w kolejno rozwijające się warstwy, stopniowo dochodząc do absolutnej pełni smaku. Nie jest to whisky najłatwiejsza w odbiorze, ale nawet niezbyt doświadczony entuzjasta single maltów odkryje doskonałą pełnię i harmonię jej smaku. Butelkowana z mocą 43%, filtrowana na zimno.
Destylacja trwa tutaj długo, bo 10,5 godz., dzięki czemu whisky cechuje się specyficznym "gładszym" charakterem. Ten mocno torfowy, ale giętki spirytus dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego. Leżakuje on 16 lat w trzech miejscach na wyspie (Lagavulin, Port Ellen i Caol Ila) oraz na stałym lądzie.
Najlepiej próbować Lagavulin 16YO solo lub z odrobiną wody, która ułatwi rozwinięcie się pełni złożonego smaku. Ciekawym doznaniem smakowym będzie połączenie Lagavulin 16YO z dojrzałym serem pleśniowym – Stiltonem, Roquefortem lub wytrawną Gorgonzolą.
Zapach: Gęsty aromat dymu, wodorostów, tofu i dębiny przechodzi stopniowo w słodsze nuty czekolady, owoców i tostów z masłem.
Smak: Na początku uderzający dym torfowy, następnie słodycz mieszająca się z akcentami słonymi i nutą drewna.
Finisz: Bardzo długi i trwały, torfowy, lekko słonawy, wygładzony akcentem owocowym przypominającym kompot z suszu.
Arkusz danych
- Pojemność
- 0.7 l
- Wiek dojrzewania alkoholu
- 13 -18 lat
Specyficzne kody
Może ci się również spodobać
16 innych produktów w tej samej kategorii:
Polecane produkty
Oceny naszych
klientów