.

Lagavulin 16YO 43% 0,7 l


Szkocka whisky single malt z wyspy Islay.

Grupa aromatów: Dymne i torfowe.

Alk. 43%.

Poj. 0,7 l.

1 Przedmiot
459,00 zł
Brutto
Ilość
Ostatnie sztuki w magazynie

3% z kwoty wróci

na Twoje konto bonusowe - 13,77 zł

Burzliwe dzieje „Młyna w Dolinie” bo to dosłownie oznacza gaelickie słowo „lag a'mhuilin” jak zazwyczaj w Szkocji sięgają czasów małych, nielegalnych destylarni.Pierwsze wzmianki o tym doskonałym do produkcji whisky miejscu pochodzą z połowy XVIII wieku. 70 lat później miejscowy rolnik John Johnston zalegalizował produkcję i jako pierwszy użył nazwy Lagavulin.

Firma zmienia właścicieli, a na początku XX wieku toczy prawdziwą wojnę z sąsiednią Laphroaig. W 1927 roku łączy siły z Distillers Company Limited (protoplasy dzisiejszego Diageo). W czasie II wojny zostaje zamknięta. Po wojnie wznawia produkcję, następnie zniszczona zostaje przez pożar i ponownie staje na nogi. Początkowo wytwarza whisky, która jest składnikiem popularnych blendów z White Horse na czele, by dojść stopniowo do produkcji single maltów (obecnie 98% produkcji).
Whisky produkowana jest ze słodu pochodzącego z Port Ellen, słodowni zaopatrującej najlepszych producentów. Po podsuszeniu gorącym powietrzem jęczmień suszony jest dymem z torfu z miejscowych torfowisk, po czym zawartość fenoli określa się na 35 PPM. Jest to ważne, ponieważ torf z Islay nadaje destylatowi nie tylko nuty dymno-torfowe, ale również charakterystyczne aromaty morskiej bryzy i wodorostów.

Lagavulin 16 YO ukazała się na rynku w 1988 roku, wchodząc w skład serii "Classic Malts" promowanej przez Diageo. Trudno wymienić wszystkie wyróżnienia i medale ponieważ zdobywa je praktycznie corocznie.

Whisky single malt Lagavulin 16YO nie atakuje nas nagle mocnymi akcentami — zarówno aromat jak i smak układają się w kolejno rozwijające się warstwy, stopniowo dochodząc do absolutnej pełni smaku. Nie jest to whisky najłatwiejsza w odbiorze, ale nawet niezbyt doświadczony entuzjasta single maltów odkryje doskonałą pełnię i harmonię jej smaku. Butelkowana z mocą 43%, filtrowana na zimno.
Destylacja trwa tutaj długo, bo 10,5 godz., dzięki czemu whisky cechuje się specyficznym "gładszym" charakterem. Ten mocno torfowy, ale giętki spirytus dojrzewa w beczkach z dębu amerykańskiego.  Leżakuje on 16 lat w trzech miejscach na wyspie (Lagavulin, Port Ellen i Caol Ila) oraz na stałym lądzie. 

Najlepiej próbować Lagavulin 16YO solo lub z odrobiną wody, która ułatwi rozwinięcie się pełni złożonego smaku. Ciekawym doznaniem smakowym będzie połączenie Lagavulin 16YO z dojrzałym serem pleśniowym – Stiltonem, Roquefortem lub wytrawną Gorgonzolą.

Zapach: Gęsty aromat dymu, wodorostów, tofu i dębiny przechodzi stopniowo w słodsze nuty czekolady, owoców i tostów z masłem.

Smak: Na początku uderzający dym torfowy, następnie słodycz mieszająca się z akcentami słonymi i nutą drewna

Finisz:
 Bardzo długi i trwały, torfowy, lekko słonawy, wygładzony akcentem owocowym przypominającym kompot z suszu.

0857
1 Przedmiot

Arkusz danych

Pojemność
0.7 l
Wiek dojrzewania alkoholu
13 -18 lat

Specyficzne kody

Polecane produkty

Oceny naszych
klientów

4,9
facebook button
Może Cię zainteresuje
0