Destylarnia Puni rozpoczęła produkcję w 2012 roku, w pobliżu niewielkiej miejscowości Glurns, znajdującej się w sercu włoskich Alp.
Nazwę zaczerpnięto od rzeki, przepływającej przez pobliską dolinę, choć do produkcji Whisky używana jest woda ze strumienia Stelvio, położonego na terenie Parku Narodowego.
Miedziane alembiki zakupiono w szkockiej fabryce Forsyths, a do produkcji Whisky unikatowo stosowany jest zacier, będący mieszanką jęczmienia, pszenicy i żyta, dzięki czemu finalna paleta aromatów zostaje znacznie wzbogacona.
Puni Alba — leżakowała przez 3 lata w beczkach po włoskim wzmacnianym winie Marsala, wykonanych z sycylijskiego dębu o pojemności 225 l, po czym została poddana procesowi finiszowania w beczkach po dymnej szkockiej whisky z wyspy Islay. Została nagrodzona podwójnym złotem w 2016 roku na zawodach San Francisco World Spirits Competition oraz tytułem World’s Best Design na World Whiskies Awards w Londynie w 2016 roku.
Zapach: Owocowy, palone zioła, agrest, suszone owoce i trochę nut żytnich.
Smak: Siano, płatki zbożowe, ciemne owoce i goździki.
Finisz: Pikantny. Suszone owoce i słodka wanilia.