Hiszpańska whisky pochodząca z najstarszej hiszpańskiej destylarni Destilerías y Crianza del Whisky S.A. DYC oznacza "Destilerías y Crianza".
Destylarnię założył w 1958 roku Nicomedes García Gómez, obecnie należy ona do grupy Beam Suntory. Była to pierwsza hiszpańska destylarnia whisky i pierwsza zbudowana w Palazuelos de Eresma (Segovia). Rozpoczęła destylację w lutym 1959 roku, a cztery lata później trafiła na rynek pierwsza hiszpańska whisky pod marką DYC. Obecnie produkują rocznie ponad 20 mln l whisky i na hiszpańskim rynku są absolutnym liderem.
Edycja 8 letnia dojrzewa przez 8 lat w beczkach z dębu amerykańskiego.
Zapach: Lekkie, słodkie, nuty wanilii, odrobina miodu.
Smak: Słodkie, nuty toffi, wanilii, dotyku miodu.
Finisz: Trwały, nieco waniliowy.